Unikátní skleněné čočky mohou návštěvníci obdivovat u šesti kobek na Rašínově nábřeží, opraveno je také dalších devět na Hořejším nábřeží na smíchovské straně.

V Praze bude jezdit mezi Výtoní a Smíchovem místo městského přívozu P5 soukromý Vyšehrad.
Pod Vyšehradem bude jezdit přívoz. Má propojit návštěvníky obou náplavek

Kromě občerstvení nabízejí například knihovnu nebo dílnu s opravnou jízdních kol. Podle radního Jana Chabra (TOP 09) se jednotlivých provozovatelů koronavirová krize nijak zásadně nedotkla, nikdo z nich své služby po pandemii neukončil. 

Koncerty, výstavy i trhy

Rašínovo nábřeží 6 kobek
trhy, bistro, galerie, paroplavba, bar,…
Hořejší nábřeží (smíchovská strana) 9 kobek
kavárny, ateliér, komunitní centrum, sousedská knihovna,…

„U řeky se dá příjemně strávit celý den. Je tu k dostání dobré jídlo, k dispozici jsou zajímavé bary a návštěvníci mohou využít také různé vzdělávací a volnočasové aktivity,“ uvedl Chabr.

Uvnitř bývalých ledáren a před nimi po celé léto probíhá série nejrůznějších koncertů, výstav či promítání. Co se týče pravidelných akcí, každou sobotu na Rašínově nábřeží se konají farmářské trhy.

Pohoda na náplavce na Rašínově nábřeží

Například kobka číslo šest funguje jako takzvané zero waste bistro (občerstvení produkující minimální množství odpadu). Galerii spojenou s historií Vltavy, vody a paroplavby lidé najdou v kobce číslo devět, kterou provozuje Pražská paroplavební společnost. U Palackého mostu v sedmičce pokračuje s novým konceptem také průkopník oživení náplavek, komunita Bajkazyl.

Oživení zajistí Šemík

Oživení Hořejšího nábřeží, kde se nachází dalších devět kobek, má zajistit loď Šemík. Pasažéry převáží každou čtvrt hodinu za poplatek dvacet korun. „Hořejší nábřeží bylo dříve opomíjeno, což je dáno horší dostupností z centra města, ale i nižší intenzitou slunečního svitu na této straně řeky,“ říká kurátor náplavek Petr Hozman. Podle něj smíchovská strana pookřála také díky nově zrekonstruované lávce přes železniční most.

Oblíbená loď Avoid Floating Gallery.
Potopí se Avoid galery u Náplavky? Pomoc od magistrátu odmítá

A co se na levém břehu ukrývá? Například kobku číslo 16 má na starost pod názvem DOK16 Městská knihovna v Praze. Půjčovna však nefunguje na principu městské knihovny, nýbrž na konceptu čtenáři čtenářům a takzvaných knihobudek, kam mohou lidé knihy volně přinášet a odnášet. Knihovna je zároveň i sousedskou dílnou, která je otevřena všem. Kutilové najdou zalíbení také v kobce s číslem 10, kde je dílna spojena s kavárnou.

Sedmnáctka ukrývá komunitní centrum

Za zmínku stojí i sedmnáctka. Není v ní totiž žádný bar ani galerie, nýbrž komunitní centrum, jež provozuje radnice Prahy 5. Prostor je zasvěcen veřejným akcím, jako jsou výstavy, kino, besedy nebo autorská čtení.

Hotel Iris v útrobách stadionu Slavie Praha
Hotel, nebo sportoviště? I Praha už je světová

Dění na nábřežích drží v rukou pražský magistrát prostřednictvím společnosti Trade Centre Praha. Ta s jednotlivými provozovateli kobek uzavřela smlouvy na dobu neurčitou na základě výběrových řízení. V případě migrujících lodí, jako je například Cargo Gallery, aktuálně zaparkovaná na Hořejším nábřeží, se místo pronajímá na třicet dní. Toto plavidlo se brzy přesune za botel Admirál.