Ze stojanu i ze sklepa

Právě na Praze-východ se čtvrtek se stal dnem, kdy na bicykly měli zloději obzvlášť spadeno. Půl druhé hodiny po poledni zmizelo horské kolo bílé barvy v Šestajovicích, přičemž pachatele neodradil ani bezpečnostní zámek; o pár hodin později pak lankový zámek neochránil černo-bílé kolo, které majitel v Čelákovicích pečivě připevnil ke stojanu. Do třetice pak kolo zmizelo v noci ve Staré Boleslavi. „Krátce po půlnoci vešel zloděj na pozemek v ulici U Prachárny, kde volně stálo horské kolo černé barvy,“ poznamenala Hašlová. Z víkendu pak mají noční krádež hlášenou mladoboleslavští policisté: ze sklepa domu v ulici Na Celně, kam pachatel vnikl větracím oknem, zmizela dvě kola; horské a trekové. Škoda převyšuje padesát tisíc korun, uvedla v pondělí policistka Lucie Nováková.

Podobné zprávy přicházejí z celého kraje. Kradou se kola nezajištěná i uzamčená; mizejí pod rouškou tmy i za bílého dne. Pachatelé je mohou rychle a také poměrně snadno zpeněžit, vysvětluje „popularitu“ těchto krádeží odborník na zabezpečení ze společnosti Next Ivan Pavlíček – přičemž varuje, že majitelé často zlodějům přímo nahrávají. Jak na vyjížďkách, tak při skladování kol.

Ilustrační foto.
Statistiky prozrazují, kdy a kde čekat na pachatele

„Bezpečné uložení zpravidla nenabízí ani sklepy či garáže, protože často ani dobře ochránit bezpečnostními dveřmi nejdou,“ připouští. „Máme zkušenost, že lidé si své kolo nosí do bytu a tam ukládají v technické místnosti, zavěšují v chodbě na stěnu či ve vyšších patrech nechávají na balkonu. Pokud mají dobře zabezpečený byt, je to často jediné vhodné řešení,“ dává Pavlíček za pravdu jezdcům, kteří se po vyjížďce promění ze silničních cyklistů v krosaře: hurá s kolem do schodů.

Popularitu si také získává značení některou z moderních identifikačních technologií těžko odstranitelných „štítků“. S velkým ohlasem zvlášť u majitelů dražších kol se setkávají nabídky strážníků na uplatnění takzvané syntetické DNA, doplněné záznamem v centrálním registračním systému – a také samolepkou varující případné zloděje. Ti by s prodejem do bazaru neměli uspět. Zájem je třeba v Benešově, příznivý ohlas si pochvalují policisté na Mělnicku. „Označení je odolné proti mytí, tlakové páře, běžným chemikáliím, ale například i soli,“ připomněla tamější policistka Markéta Johnová.

Pojištění je oříšek

Kola lze i pojistit – vybrat pojišťovnu však není snadné. Některé nabízejí samostatnou pojistku, vhodnou pro obzvlášť drahé stroje, jiné kolo zahrnou do pojištění domácnosti. Velmi rozdílná jsou pravidla výplaty pojistného plnění: zda došlo ke krádeži z domácnosti, z jiných prostor určených k odkládání kol nebo třeba z uzamčeného auta – přičemž i u jedné pojišťovny se maximální vyplacená částka může výrazně lišit v závislosti na tom, odkud kolo zmizelo. Dokonce může hrát roli i doba spáchání skutku: některé pojistky jsou omezeny jen na krádeže spáchané v noci.

Ilustrační foto
Zájemci o podnikatelskou slávu se mohou přihlásit. I být přihlášeni

Jak snížit riziko krádeže?
- Při odstavení jízdního kola na ulici použijete vždy bezpečnostní zámek a snažte se kolo připoutat k pevnému bodu (bezpečnostní stojan, zábradlí, sloup…)
- Zabezpečení jízdního kola pomocí zabezpečovacího systému je třeba využít i při ukládání kola do sklepní kóje nebo na balkon
- Jste-li ve skupině dalších cyklistů, je výhodné, když odstavená kola někdo pohlídá
- Pokud ukládáte kolo do společných prostor domu, dbejte na uzavírání vstupních dveří do objektu, ale i do společných prostor, kde jsou kola uskladněna – a i zde využijte bezpečnostní stojan nebo systém
- Ani na vlastních pozemcích nenechávejte kola volně odložená – i zde je nutné kola ochraňovat využitím bezpečnostního systému nebo uložením do prostor pod bezpečnostním zámkem

Zdroj: Policie ČR

Benzínová pumpa. Ilustrační foto.
Kontroly celníků na pumpách neodhalily problém