„Sklenice, do kterých dáváte sušené houby, předehřejte v troubě,“ radí na svých webových stránkách. S vysvětlením, že předehřátí zamezí tomu, že v některé sklenici zůstane vlhkost po předchozím vymytí.

Houbařské úlovky je třeba zpravovat rychle, protože rychle podléhají hnilobě a plesnivění. „Za čerstvé se považují volně rostoucí houby ne starší tří dnů, které se po sběru uchovávají v chladničce,“ upozornil ředitel pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Kdo si chce „schovat“ houby na zimu, volí nejčastěji sušení – zpravidla v sušičce nebo na sítech s následným dosušením v troubě při teplotě kolem 50 stupňů Celsia (přičemž před vyjmutím se doporučuje asi na pět minut zvýšit teplotu na 80 stupňů kvůli zničení případných hmyzích zárodků).  V tmavém a suchém prostředí lze sklenice s kvalitně sušenými houbami (takovými, které se v prstech lámou) skladovat i několik let. 

V případě zavařování hygienici radí nejenom dbát na dobře těsnící víčka skleniček. Důležité je houby krátce povařit ještě před zavařováním – a poté skleničky ponořit do vroucí vody alespoň na půl hodiny.

Problém není ani houby zamrazovat, uvedla ředitelka odboru výživy pražských hygieniků Hana Kunstovná. S tím, že do mrazáku lze uschovat houby syrové i tepelně upravené (což se vyplácí u větších hub). Zpracovány by však měly být asi tak do Vánoc – aby nevymrzly a neztratily na kulinářské hodnotě. „Syrové houby je třeba uchovat v dokonale utěsněném obalu, jinak unikající vůně hub ovlivní v mikroklimatu mrazničky i ostatní potraviny,“ varovala Kunstovná.