Tomu se snaží předejít řada provozovatelů psích i kočičích útulků. Již několik let proto různými komunikačními kanály informují milovníky zvířat o tom, že pes ani kočka nejsou vhodným vánočním dárkem. „Doufejme, že se lidé poučili, a že již nebudou kupovat pejsky jako vánoční dárek. Osvěta je větší než v minulosti, takže by to mělo být tento rok lepší,“ řekla Marie Hrmová, provozovatelka maršovického útulku.

Přestože se provozovatelce opřetického útulku za sedm let, kdy s pejsky pracuje, nestalo, že by si někdo pořídil psa jako vánoční dárek a následně ho vrátil, k této problematice se staví s jasným postojem. „Kdyby mi někdo zavolal na Štědrý den, což se už i stalo, a chtěl by na poslední chvíli sehnat roztomilý dárek, tedy pejska, postavila bych se k tomu rázně. Vždy ale záleží na individuálním posouzení,“ doplnila Natálie Jägrová.

Tvoření z drátků doplňovalo aktuální výstavu ve vlašimském Muzeu Podblanicka.
Drátenické řemeslo si vyzkoušeli malí i velcí ve vlašimském zámku



Obě provozovatelky útulků neočekávají, že by přes svátky bylo v útulcích větší množství nových zvířat. Stále věří, že se lidé v tomto směru umoudřili.

A možná tomu tak skutečně je. Místo toho, aby si lidé pejsky na Vánoce pořizovali, spíše se snaží jim domácí péči vynahradit jinak. V prosinci jsou útulky v Maršovicích a v Opřeticích více navštěvované. Mnoho dobrých duší nosí i materiální pomoc. „Lidé nám volají, jestli něco potřebujeme. Před Vánocemi jsou více pozorní, někdo pomůže finančně, někdo zase materiálně. Nyní nám pomáhají i školy mimo okres,“ dodala Marie Hrmová s tím, že z materiálních darů nyní přijímají v útulku všechno krom textilií. Těch mají do konce zimy mnoho.

To, že Vánoce na lidi hodně působí, a proto útulkům pomáhají o to více, si myslí i v Opřeticích. Škoda jen je, že jak jsou pozorní v prosinci, tak v lednu a únoru si většina na osamocené pejsky ani nevzpomene. Kdo by chtěl pomoci opřetickému útulku, může bez předešlé domluvy dorazit zítra od 10 do 15 hodin, kdy se koná venčení psů. Při té příležitosti v útulku rádi přijmou jakoukoli pomoc.

Nemoc. Ilustrační foto.
Kašle a rýmy s teplotami přibývá, chřipka však zatím neútočí

Život v útulcích přes zimu

Pejsci v maršovickém i opřetickém útulku zimu přežívají bez potíží. Chladno jim rozhodně není. Nikam se ani nemusí stěhovat, jejich dosavadní boudy, kotce či jiné prostory jsou uzpůsobené tak, že je potřeba je jen lépe zateplit před krutými mrazy. „My máme kotce v budově, takže na zimu musíme jen lehce zateplit například okna. Pejsci také dostanou do boudy polštáře a deky, aby jim bylo více teplo,“ podotkla Marie Hrmová z Maršovic.

V Opřeticích naopak pobývají pejsci celoročně jak v budově, tak i ve venkovních kotcích. Záleží na tom, zda je pes velký, chlupatý či malý a choulostivý. „Malé a choulostivější pejsky máme v buňce po celý rok, kde začneme topit na dvacet stupňů, jakmile začne být zima. Psi, kteří zvládnou být venku, jako jsou třeba němečtí ovčáci, mají přes zimu ve své boudě deky a polštáře,“ uvedla Natálie Jägrová s tím, že kdyby byla doopravdy tuhá zima, vchod boudy se ještě zajistí dekami.

Nyní v opřetickém útulku dávají dohromady jednu, vytápěnou místnost. V tuhle chvíli se staví komín. Hotovo by mělo být v průběhu ledna. Provozovatelka opřetického útulku by totiž ráda do budoucna většinu pejsků přestěhovala do vnitřních prostor.

Při cvičení vybrali nadšenci 10 tisíc pro okresní dětské domovy.
10 tisíc pro dětské domovy vybrali při jógovém maratonu
Piano. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Vánoční koncert pomůže sehnat peníze na piano