Rakovinou každý rok v Česku onemocní kolem 90 tisíc lidí. Spolu s lepšící se léčbou jich stále více přežívá a poté zůstává jako chronický pacient někdy i desítky let pod pravidelným dohledem lékařů. Nejčastější je u mužů rakovina prostaty, u žen rakovina prsu, které se ale daří dobře léčit.

Miloslava Matoušová
Mamograf vás ohrožuje, tvrdí žena na videu. Ministerstvo podalo trestní oznámení

"Obor se posunuje o kousíček, o jedno procento, o pár měsíců přežití. Ale pořád je pokrok znatelný, i když malý. Když se podíváme třeba deset let zpátky, tak však uvidíme, že se udály velké věci," uvedl Feltl.

"Základním principem radioterapie je dostat co největší dávku záření na přesné místo s co nejmenším poškozením okolních tkání," dodala předsedkyně České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Jana Prausová.

Superrychlé ozařování

Ozařování v posledních letech zažívá renesanci. Za poslední rok se podle Feltla objevilo například superrychlé ozařování mimořádně přesným paprskem, takzvaná metoda flash (česky blesk). Úspěšně se také ozařování kombinuje s podáváním léků i u pokročilých nádorů, například slinivky. Superpřesná radioterapie může pomoci i pacientům s metastázami.

Ilustrační foto.
Kvůli dceřině údajné rakovině prodali dům. Miliony utratila za alkohol a hazard

Úspěchům v léčbě předchází podle děkana 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Aleksiho Šeda, který působí jako přednosta Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. LF, roky výzkumu. "Z 10 tisíc nových látek je po mnoha letech využívána jedna," uvedl.

Úspěch léčby podle něj vychází z toho, že vědci hledají, čím se nádorové buňky liší od zdravých, a na to cílí svými léky. Nádor posuzují jako svébytný orgán, který působí i na buňky celého těla. Mění je podle něj ještě před tím, než třeba začnou růst v těle další metastázy.

Průlomem bylo podle přednosty Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty a VFN Luboše Petruželky v roce 2011 objevení imunoterapie, která dokáže aktivovat nádorem zastavené imunitní buňky. Prodlužuje dobu přežití a pomáhá i v případě pokročilých, dosud neléčitelných nádorů. "Účinná je asi u 15 až 30 procent nemocných," vysvětlil. Výzvou pro lékaře je tak identifikovat předem, pro kterého pacienta bude léčba přínosem.

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze.
IKEM byl loni největším transplantačním centrem v Evropě, uvedli lékaři

Podle ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera, který je dermatologem, pomáhá imunoterapie i pacientům s nádory kůže, kteří měli dosud velmi špatnou prognózu. Mezioborové onkologické kolokvium hostí od středy 29. ledna vysočanský hotel Clarion.