Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo, které umožňuje fotosyntézu u rostlin. Má mnoho příznivých účinků na organismus, patří mezi silné antioxidanty a chrání buňky v těle. Podporuje tvorbu krve, zlepšuje kapacitu přenášení kyslíku, metabolismus, stav cév a srdce, eliminuje záněty či poruchy funkce střev. Působí silně protizánětlivě a hojivě u kožních chronických onemocnění.

Sny jsou součástí našeho spánku a podle jejich obsahu často posuzujeme, jestli jsme se vyspali dobře, či nikoliv.
Sny skrývají mnohá poselství: kupovat ananas se nevyplácí, zabít husu nevadí

Kopřiva čistí krev
Kopřiva dvoudomá má protizánětlivé, protirevmatické a protivirové účinky a podporuje krvetvorbu. Účinné látky obsažené v kopřivě podporují funkci jater, žlučníku a ledvin, a tím čistí organismus a zvyšují detoxikační procesy.

„Zajímavé je působení kopřivy na vysoký krevní tlak. Padesát gramů malých čerstvých lístků kopřivy dáte do jednoho litru studené vody, pozvolna zahříváte a potom necháte tři minuty projít varem. Směs ponecháte čtvrt hodiny louhovat a teprve potom přecedíte. Pijete po šálcích v průběhu celého dne,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Kopřivový odvar také zlepšuje kožní problémy – lupénku, ekzémy nebo akné. Pozitivně působí i na alkalitu těla.

Bršlice kozí noha podporuje trávení
Bršlice roste téměř všude a je škoda nevyužít její obsah chlorofylu, hořčin a tříslovin. Mladé zelené lístky jsou vhodné pro rychlou spotřebu. Z rostliny si můžete připravit zelený koktejl, jehož chuť můžete vylepšit třeba šťávou z jablek. Šťáva pomáhá tvorbě a čištění krve, reguluje krevní tlak a snižuje nervozitu. Bršlici můžete také upravit jako salát, špenát či přidávat do hotových jídel.

Koronavirus - Ilustrační foto
Pandemii koronaviru by mohlo zastavit jaro, doufají lékaři

Zelený ječmen, zdroj energie
Sami doma si můžete nechat naklíčit, některá semínka rostlin. Naklíčení zvládne i naprostý amatér. Potřebujete pouze mističku, speciální substrát, nebo stačí vata a pravidelné rosení, a samozřejmě semínka rostlinky. Mladý zelený ječmen zpravidla naklíčí do deseti dnů. Potom stačí ostříhat a rozmixovat s převařenou vodou.

Nápoj poskytuje tělu železo, zvyšuje alkalitu těla, odbourává toxiny, čistí játra a ničí špatné střevní bakterie. Pravidelná konzumace potravin bohatých na chlorofyl regeneruje organismus a zpomaluje proces stárnutí.

Medvědí česnek na střevní parazity
Čerstvá jarní česneková šťáva dezinfikuje střeva a zbavuje tělo parazitů, škodlivých bakterií a virů. Překážkou bývá specifická vůně rostliny, kterou můžete zmírnit přidáním citronové šťávy. Čtrnáctidenní kúra z medvědího česneku omladí organismus. Ale musíte být opatrní na alergické reakce. Česnek snižuje tlak, drží pod kontrolou cholesterol a patří k tradičním přírodním antibiotikům.

profesor Štěpán Svačina
Nadváhou a obezitou trpí více než polovina Čechů, říká obezitolog Svačina

Pampeliškové listy omlazují
Listy pampelišky lékařské obsahují směs vitaminů, minerálních látek a stopových prvků a také pěknou porci chlorofylu, který pročišťuje organismus. Pampeliška je výborná na ledviny, játra, žaludek a působí také jako antirevmatikum. Listy se přidávají do jídel nebo se mixují s jogurtem, aby se potlačila jejich nahořklá chuť.