Vše o soli. Kolik jí škodí a kde se skrývá:

| Video: Youtube

Jíme víc soli, než potřebujeme

Sodík potřebujeme, aby naše tělo fungovalo správně. Ve stravě jej přijímáme zejména v podobě kuchyňské soli. „Maximální denní dávka soli by neměla přesáhnout pět gramů,“ upozorňuje web lékárny Dr.Max. Pro lepší představu jde asi o jednu kávovou lžičku soli.

Problémem však je, že hodně lidí to se solí přehání. Dokonce i když si solení při domácím vaření hlídají, její nadměrné množství do sebe dostanou konzumací průmyslově zpracovaných potravin. Podle odborníků až 77 procent soli přijmáme prostřednictvím kupovaných jídel a pochutin. „Nejvyšší obsah soli mají uzeniny, konzervy, paštiky či chipsy,“ uvádí Dr.Max.


Nahrává se anketa ...

Zatěžování organismu nadbytkem sodíku může vyvolat řadu onemocnění. Nejzávažnějším důsledkem bývá vznik hypertenze neboli vysokého krevního tlaku. V poslední době však stále více studií nasvědčuje tomu, že nadměrné solení může vést k obezitě.

Prvním varováním je zadržování vody v organismu. Konzumace velkého množství soli totiž způsobuje, že tělo šetří vodou. Proto přemíra sodíku zároveň způsobuje nafouklé břicho.

„Vysoký příjem soli zvyšuje žízeň. Tělo spotřebuje nadbytečnou tekutinu ke zředění přebytečného sodíku, který není schopno dostatečně rychle vyloučit. Objem moči se však nemění, což znamená, že tato tekutina navíc zůstává v těle,“ vysvětluje web Healthline, který se věnuje zdravotní tématice.

Problémem se zabývala například dánská studie z roku 2017 s názvem Vztah mezi příjmem sodíku a příjmem vody: nepravda a pravda. „Po prudkém nárůstu příjmu sodíku se příjem tekutin v prvních dnech zvýší, ale objem moči se nemění. Tekutina vypitá navíc je zodpovědná za zvýšení tělesné hmotnosti,“ uvádějí autoři.

Nezdravý příjem soli se projeví i tím, že tělo začne zadržovat vodu na neobvyklých místech, a tak se například pod očima mohou objevit otoky. Mnoho soli stojí také za nafouklým břichem.

To je důvod, proč si někteří lidé stěžují, že se po jídle s velmi vysokým obsahem soli cítí nafouklí. „Je důležité si uvědomit, že zadržování tekutin je obecně jen dočasné. Hladiny tělesných tekutin se obvykle vrátí k normálu po několika dnech, kdy to se solí už nebudeme přehánět,“ píše Healthline.

close Z hlediska množství sodíku je dobré vyhýbat se jídlům, jako je například oblíbený hot dog. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Z hlediska množství sodíku je dobré vyhýbat se průmyslově zpracovaným jídlům, jako je například oblíbený hot dog.

Cesty od nadbytku sodíku k obezitě

Zadržování vody vede jen ke krátkodobému přibývání na váze. Mnoho průmyslově zpracovaných potravin má však nejen vysoký obsah přidané soli, ale také velké množství kalorií. Pokud se pravidelně stravujete ve fastfoodech, upřednostňujete smažená jídla, pizzu a podobné potraviny, zaděláváte si na obezitu.

„Jíst příliš mnoho potravin, které mají vysoký obsah soli a celkově kalorií, může vést k nárůstu hmotnosti,“ podotýká Healthline.

Některé výzkumy však navíc zjistily, že vysoký příjem sodíku může zvýšit riziko obezity i bez ohledu na to, jaké množství kalorií člověk přijímá.

Výsledky studie z roku 2015 s názvem Vysoký příjem soli: nezávislý rizikový faktor obezity? ukázaly, že vysoký příjem sodíku významně souvisel s vyšší hmotností tělesného tuku u dětí i dospělých.

Od zvýšené konzumace slaných potravin vede k obezitě i další cesta. Mnoho soli v jídle vyvolává větší žízeň. Řada lidí ji hasí slazenými nápoji nebo pivem. Jenže po těch se snadno přibírá.

„Tyto výsledky naznačují, že vyšší příjem soli je potenciálním rizikovým faktorem obezity, a to nezávisle na množství kalorií,“ píše se ve studii.

Existuje dokonce teorie, že by přejídání a obezita mohly souviset s takzvanou závislostí na slaných potravinách. Podle některých vědců sůl vyvolává v mozku podobnou závislost jako kokain. To vede k potřebě, bažení a hladu po slaném jídle; a následně pak k přejídání a nadváze.

„Z této nepotvrzené  hypotézy vyplývá, že obezita může být pouhým symptomem závislosti na slaných potravinách,“ upozorňuje portál STOB klub,  který se věnuje boji proti obezitě. Organismus zvyklý na vysoké dávky soli si proto musí odvykat postupně.

Kde je sodíku nejvíce

Příliš mnoho soli mohou obsahovat například:

  • průmyslově zpracované hranolky
  • uzeniny
  • instantní polévky
  • bujóny
  • mražená pizza
  • snídaňové cereálie
  • instantní ovesná kaše
  • kečup
  • sýry

Většina lidí ví, že z hlediska soli je dobré vyhýbat se jídlům, jako jsou hranolky, popcorn, uzeniny nebo párek v rohlíku. „Jeden hot dog může obsahovat až 700 miligramů sodíku. Pouhé dva plátky šunky mohou mít téměř 250 miligramů,“ upozorňuje web Everyday Health, který se věnuje zdravému životnímu stylu.

Příliš mnoho sodíku je i v instantních polévkách, kupovaných polévkových kostkách a bujonech. Ani mražené potraviny nejsou z hlediska sodíku právě bezpečné. Například pouhopouhý jeden plátek mražené pizzy může obsahovat 720 miligramů sodíku. Špatné výsledky mají také mražené krevety.

Nakupujte co nejvíce nezpracovaných potravin a vařte si sami, abyste kontrolovali množství soli. K ochucení jídel používejte bylinky a koření.

Mezi „sodíkovými bombami“ jsou však i překvapivé položky. Patří mezi ně například snídaňové cereálie. Jeden šálek kukuřičných lupínků může mít téměř 270 miligramů sodíku. Instantní ovesná kaše nebo směs na instantní palačinky na tom nebývají o moc lépe.

Zdánlivě zdravý tuňák v konzervě se také umí postarat o pořádný přísun sodíku. Nedá se věřit ani konzervované zelenině, jako je hrášek, kukuřice nebo fazole.

Vyplatí se proto pečlivá kontrola etiket na potravinách. Nepříjemně totiž umí překvapit i na první pohled zdravé mléčné výrobky, jako jsou třeba sýry.

Další příděl sodíku číhá v ochucovadlech. „Kečup má asi 150 miligramů sodíku na polévkovou lžíci. Sójová omáčka může obsahovat téměř 1000 miligramů sodíku na polévkovou lžíci,“ upozorňuje Everyday Health.

Shrnutí - co důležitého vyplývá z textu:

  • Mnoho lidí ve své stravě přijímá nadměrné množství soli, a to nejčastěji konzumací průmyslově zpracovaných potravin.
  • Příliš mnoho sodíku vyvolává řadu onemocnění - například vysoký tlak.
  • Stále více studií nasvědčuje tomu, že nadměrné solení může vést k obezitě.
  • Prvním varovním signálem, že máte v těle mnoho sodíku, je zadržování vody v těle.

Zaujal vás článek? Tématu hubnutí a zdravý životní styl se věnujeme pravidelně: