Většina žen stráví menstruací v průměru asi sedm let. To je celkem dlouhá doba na to, abychom každou menstruaci protrpěly v křečích a doprovodných bolestech. Menstruační bolesti dokážou ovlivnit jak naše chování, tak ale i náladu, pracovní výkonnost i fyzickou aktivitu.

Středověké ženy menstruovaly volně pod svými šaty a krev jim stékala po nohách.
Krvácení do mechu, věznění v chýši. Muži v historii menstruující ženy nenáviděli

Je tu však jedna věc, která je v souvislosti s menstruací opomíjena, a tou je strava a životní styl. Existují totiž potraviny, které mohou při zařazení do jídelníčku výrazně ovlivnit průběh menstruace a snížit bolestivé stavy.

Na bolest vhodnou stravou

Menstruační bolesti a křeče, které jsou známy také pod pojmem dysmenorea, jsou problémem, který se běžně vyskytuje u menstruačního cyklu žen každého věku. Ženy obvykle pociťují bolest v oblasti pánve či podbřišku, která někdy bývá doprovázena dalšími příznaky, jako jsou deprese, závratě, podráždění, průjem či nevolnosti. Podle posledních studií by však k bolestivým stavům vůbec nemuselo docházet, kdyby ženy více myslely na svou stravu.

O vlivu stravy na menstruační bolesti hovoří i nejedna studie. Ve studii z června roku 2020 se píše, že „Pokud hovoříme o dietních faktorech, je zde možný vliv konzumace určitých potravin na menstruační bolesti. Potenciální ochranou může být zvýšená konzumace ovoce, zeleniny, ryb a mléčných výrobků.“

Menstruační bolesti lze zmírnit změnou určitých návyků
Mnoho žen dělá při menstruaci stejné chyby. Bolestmi mohou trpět právě kvůli nim

„Úprava stravy by mohla být relativně jednoduchým řešením, které by ženám mohlo poskytnout podstatnou úlevu,“ řekla pro CNN health Dr. Stephanie Faubionová, ředitelka Centra pro zdraví žen Mayo Clinic v Jacksonville na Floridě. S ní souhlasí i studentka medicíny na Lékařské fakultě Lewis Katz na Temple University ve Filadelfii Serah Sannoh, která pro CNN health uvedla: „Zjistila jsem, že diety s vysokým obsahem zánětlivých potravin, jako je maso, olej, cukry, soli a káva, přispívají ke zvýšenému riziku bolesti během menstruace.“

Jaké potraviny jíst při menstruaci

Podle ndtv.com by ženy měly zařadit především těchto několik málo potravin, které pomáhají snížit menstruační bolesti a další nepříjemné stavy. Podle studie z roku 2011 mají dokonce některé potraviny větší schopnost odstranit menstruační bolesti než ibuprofen.

Hořká čokoláda

Mlsat by ženy při menstruaci moc neměly, jelikož cukr je jednou z hlavních složek potravy, která může mít neblahý vliv na bolestivou menstruaci. Hořká čokoláda ovšem na seznamu zakázaných potravin není a je dokonce považována za superpotravinu. Je to díky obsahu železa a hořčíku, které mají schopnost snižovat menstruační bolesti, a navíc železo je něco, co menstruující žena opravdu potřebuje, jelikož ho prostřednictvím odtékající krve určité množství ztrácí. O čokoládě se navíc ví, že zlepšuje náladu, což je další věc, kterou menstruující žena uvítá.

Potraviny plné vody

Ženy při menstruaci rovněž trpí na bolesti hlavy různé intenzity, které může ještě zesílit dehydratace organismu. Proto je vhodné v období menstruačního cyklu konzumovat potraviny bohaté na tekutiny, které se starají o dostatečnou hydrataci těla. Ideální je ovoce a zelenina, jako například okurky, citrusy, meloun a podobně.

Bára se svou nemocí bojuje ze všech sil.
Bára s nádorem na mozku tu dnes už neměla být. O tom, jak to nevzdat, píše knihu

Ryby

Další potravinou, která dodává menstruující ženě dostatek železa, ale i bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, je rybí maso. Ve studii z roku 2011 se dokonce uvádí, že rybí tuk má větší schopnost zbavit ženu menstruačních bolestí než běžně užívaný ibuprofen.

„Mezi intenzitou bolesti před a po léčbě ibuprofenem a rybím olejem byl signifikantní rozdíl. Výsledky ukazují, že účinnost rybího oleje je v léčbě silné bolesti u primární dysmenorey vyšší než u podání ibuprofenu,“ říkají závěry studie.

Jogurt

V tomto případě hovoříme především o bílém jogurtu, který je bohatý na probiotika a bylo u něj prokázáno, že nejen vyživuje tělo, ale chrání ženu i před nepříjemnými vaginálními infekcemi, jako například před bakteriální vaginózou.

Čočka

I čočka je skvělým zdrojem železa a bílkovin, a to především pro veganky a vegetariánky. Její síla také spočívá v tom, že pomůže na dlouho zasytit a vyhnout se tak nezdravým svačinám, na které byste mohla dostat během svých dnů nezastavitelnou chuť.

Zázvor

Ideální potravinou pro všechny ženy, které během menstruace zažívají nevolnosti různé intenzity, je zázvor. Pro své zklidňující účinky je dobře známý také těhotným ženám, kterým pomáhá od ranních nevolností a závratí. Ovšem těhotné ženy by ho měly konzumovat jen s mírou. MUDr. Michal Němeček se prostřednictvím webu ulekare.cz vyjádřil následovně: „Jednorázová dávka zázvoru nemá žádný vliv na průběh těhotenství. Některé studie však naznačují, že dlouhodobé užívání zázvoru by mohlo mít negativní účinek na těhotenství.“

Odborníci na homeopatika je doporučují v rámci prevence i léčby.
Homeopatika? Nejde jen o placebo. Proč fungují na chřipku, vysvětlil odborník

Ořechy a semínka

Také ořechy jako arašídy, vlašské ořechy a další jsou bohaté na bílkoviny, hořčík a omega-3 mastné kyseliny, jejichž blahodárný účinek na menstruační bolesti již byl popsán výše. Lze o nich tedy hovořit jako o domácím léku na menstruační diskomfort. Rovněž semínka jsou díky obsahu bílkovin, omega-3 mastných kyselin, draslíku, hořčíku a železu vhodné k tlumení menstruačních obtíží. Lněná semínka navíc mohou pomoci ulevit při zácpě, kterou některé ženy při menstruaci pociťují, jak uvádí například ndtv.com.

Ovesné vločky

Také ovesné vločky jsou potravinou bohatou na vitaminy A a B a skvělým zdrojem železa. Podle flo.health je příjem železa z ovesných vloček spojován s nižším rizikem symptomů PMS. A nejen to. Ovesné vločky rovněž zklidňují podrážděný žaludek.

Heřmánkový čaj

A ideálním nápojem při vašich dnech je jednoznačně teplý heřmánkový čaj. O vlivu tepla na menstruační bolesti pojednává například tato studie. Heřmánek má navíc uklidňující vlastnosti a pomáhá uvolnit nervy a dělohu, snižuje intenzitu křečí, pomáhá zbavit stresu a úzkostí a může podpořit i lepší spánek.