Včera jsme vás naladili na pokud možná co nejpříjemnější cestu ke změně životního stylu, která vás přivede nejen ke ztrátě kilogramů, ale i ke zlepšenému zdraví. Pouhý 5-10% váhový úbytek, tedy například když zhubnete ze 100 kg na 95 a ještě lépe na 90 kg způsobí zlepšení vašich tělesných parametrů – například se vám sníží tlak. A pokud zařadíte pohyb – tak ten je lékem na zhruba 25 nemocí. Ale postupně.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Proč se hubnutí v určité chvíli zastaví? Vědci mají vysvětlení

Dnes se věnujme jídelníčku. V každém díle vám nabídneme příklad jídelníčku.

Měl by pro vás být inspirací, jak si potom samostatně sestavit jídelníček tak, abyste odhadli správnou velikost porce, která je pro hubnutí nejdůležitější, a aby měl vhodný poměr a dostatek živin.

Jídelníčky budou o celkové energetické hodnotě o 6–7000 kJ, což odpovídá méně aktivní hubnoucí ženě s pár kily navíc, pokud jste muž, nepotřebujete hubnout, nebo máte náročnější zaměstnání či hodně fyzické aktivity, zvyšte porce (např. u přílohy) nebo přidejte svačinu navíc. Svačit není nutné, ale pokud vám tři hlavní jídla nestačí, tak svačinu zařaďte.

Zeleninová čočka na kyselo s vejcem.
JÍDELNÍČEK: Čočku si můžete dát kdykoli, nejen na Nový rok

Základní principy zdravého stravování – celodenní jídelníček by měl splňovat:

* Ve vztahu k množství: jsme sytí, ale ne přejedení.

* Ve vztahu k režimu: jíme 3–5x denně, jak to zrovna potřebujeme, ale neměli bychom mít hlad.

* Ve vztahu ke skladbě: vybíráme ze široké nabídky potravin, které nám chutnají tak, abychom měli dostatek bílkovin, vhodné tuky (s převahou nenasycených mastných kyselin), vhodné sacharidy (s nižším glykemickým indexem), dostatek zeleniny a přiměřeně ovoce.

* Ve vztahu ke kvalitě: nadřazujme kvalitu nad kvantitou.

* A to nejdůležitější – přejeme všem čtenářům, aby jídlo bylo pro vás radostí, a ne starostí

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTIP: Jídelníček berte jako inspiraci, není cílem ho 100% dodržovat. Raději se sami naučte sestavovat vyvážený jídelníček vhodný právě pro vás, můžete k tomu využít program Sebekoučink na www.stobklub.cz. Program vám po vyplnění vstupních údajů navrhne, kolik energie a živin byste měli právě vy přijímat. Většinu receptů uvedených v jídelníčku najdete i v programu Sebekoučink a můžete si je jednoduše do svého jídelníčku zapsat.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.