Zatímco u nás můžou řidiči za nevhodné chování ke strážcům zákona dostat pokudu nejvýše 10 000 Kč (samozřejmě pokud nejsou splněny podmínky tresného činu útok na veřejného činitele), v Německu může nadávka či gesto adresované policistovi přijít třeba i na desetinásobek této částky.

Němečtí soudci, jak informoval Roman Budský z platformy Vize 0, se rozhodli vytvořit jasný katalog i s přesnými taxami. Zde jsou některé typické příklady:

Na 300 eur vyjde nadávka „vyliž mi“, na 300 až 800 eur si cení nadávky „krávo pitomá“. Za 450 eur bude následující – „zloději“, a pak také „ty seš tak blbej, že ani psát neumíš“

Nadávka „ty hloupé prase“ je oceněna postihem ve výši 475 eur a na 500 eur vyjde konstatování „to nemáš, ženská pitomá, nic lepšího na práci?“ a pak také otázka „co chceš, ty pitomče?“

Na testech zimních a celoročních pneumatik se podílejí také experti tuzemského Autoklubu
Jaké zimní nazout na rodinné auto? Barum Polaris je úsporná, ale horší na suchu

Pokud policistovi sdělíme, že je „asociál“, musíme ze své peněženky vyndat 550 eur. A pokud ho rovnou nazveme „idiotem“, bude to za 750 eur.

Sdělení policistovi, že „je chorobně nadržený na práci“ bude oceněno pokutou 800 eur a vyjádření názoru, že kontrolující policisty považujeme za „prokletou bandu pirátů“ stojí 900 eur. A pokud je informujeme, že jsou „spolek kašparů“, bude to za rovnou tisícovku eur
Podobně se cení oznámení policistovi, že je „impotent“, případně také že je „sráč“.

Prostředníček si hlídejte…

Zvolání „blbče v uniformě“ už stojí 1 500 eur. A důvěrné oslovení policisty „ty děvko“ vyjde na 1 900 eur. Osobu v uniformě můžeme v rozrušení počastovat nepřívětivým oslovením „hnusná svině“, respektive „stará svině“. V obou případech si rovnou připravme 2 500 eur

Budský doplňuje, že také nemravná gesta mají svůj ceník:

Vytvoření kruhu palcem a ukazováčkem (symbolizující zadnici) přijde na 675 eur, symbolické ukázání pánského přirození zasahující policista ocení částkou 750 eur.

Solidní nabídku solidně prostorných a dostupných aut pro rodiny mají korejské značky
Přehled 25 dostupných prostorných nových aut. Za úvahu stojí hodně korejských...

Pokud budeme při vzrušené diskuzi policistovi mávat před obličejem rukou, bude to za 1 000 eur. Vztyčení prostředníčku je už opravdu dobré si rozmyslet. Pokud se neudržíme, pak můžeme počítat s úbytkem 4 000 eur z konta. Pokud to navíc doprovodíme dávkou pepřového spreje, postih ve výši 4 750 eur nás nemine.

Asi extrémním případem bude doprovodit nadávku či urážlivé gesto fackou. Tomu odpovídá pokuta 6 000 eur.

Někdo občas dostane hloupý nápad počastovat nemravným gesten hlídku, kolem které pouze projíždíme. I to bude podle Budského bráno za urážku státních orgánů. Stejně tomu bude i v případě, kdy okolo kamery sledující chování účastníků silničního provozu budeme projíždět se vztyčeným prostředníčkem.