Nedávno měli evropští motorističtí novináři, mezi kterými byl také redaktor Deníku a Automix.cz, možnost otestovat historicky první sériově vyráběný elektromobil automobilky Toyota.

Oživit dojmy z těchto jízd si můžete při prohlížení naší komentované fotogalerie.

Prezentace vozu bZ4x se konala v Dánsku, kde se jezdí pomalu a kde je řidičsky zajímavých silnic minimum. Obyčejně takové podmínky při prvním seznamování se s nějakým vozem nemám moc rád, ale tentokrát to možná bylo dobře. Zvláště v souvislosti se zprávou, která přišla z japonského ústředí automobilky.

Toyota totiž  žádá 2700 dosavavadních uživatelů tohoto elektromobilu, aby s ním už raději nejezdili. Hrozí totiž, že za jízdy upadne některé z kol.

Toyota bZ4 X na jedno nabití ujede reálně kolem 400 kilometrů
Elektrovůz už má i největší světová značka aut: Toyota bz4X je originál a dobrý!

Podle dosavadních poznatků se po projetí ostrých zatáček nebo vícenásobném prudkém brdění můžou uvolnit šrouby, kterými jsou disky spojené s náboji kol. Pokud se kolo uvolní, může řidič ztratit kontrolu nad vozidlem a následně havarovat.

V Česku zatím nejezdí

2200 z vozů, u nichž se tento problém vyskytuje, bylo dodáno do Evropy. Přibližně 260 jich je v USA a zbytek se nachází v Japonsku. "V České republice zatím nebyl zákazníkům předán ani jediný kus bZ4x," informovala mluvčí tuzemského zastoupení Toyoty Jitka Jechová.

Naprosto stejný problém má také Subaru Solterra, což je do jisté míry technické dvojče elektrické Toyoty. V jeho případě ale zatím evropské prodeje nebyly zahájeny.

První Toyota Aygo Cross předaná tuzemským zákazníkům
Z bran kolínské Toyoty už vyjíždí nová Ayga Cross pro konkrétní zákazníky

Toyota již informovala, že hledá cesty, jak tento problém vyřešit. Zákazníci zatím mají možnost kontaktovat dealery, kteří zajistí vyzvednutí jejich vozu a bezplatně jim zapůjčí náhradní vůz.

Automobilka Toyota modelem bZ4x zahájila svoji elektrickou éru, přestože spalovací motory zatím nezavrhla a dále je vyvíjí. Přesto chce již do roku 2030 celosvětově prodat 3,5 milionu vozů s plně elektrickým pohonem. V nabídce má tou dobou být 30 různých typů elektromobilů.