Že něco takového není možné? To by vám vyvrátili policisté z Brandýsa nad Labem. Případů s podobným schématem již řešili několik – a v uplynulém týdnu těchto oznámení přibylo, připomněla policistka Lucie Nováková. S tím, že údajný zájemce o koupi, technicky zjevně poučenější než jeho protějšek, dokáže prodávajícího obalamutit tak, že ten mu sám prozradí údaje potřebné ke zneužití své bankovní karty. Karty, kterou její držitel ani nedal z ruky; tím méně že by ji spustil z dohledu. Pouze udělal, co se po něm chtělo: vyplnil důvěryhodně vyhlížející elektronický formulář, který měl transakci usnadnit.

Místo plus 16 tisíc minus 40

Jako příklad Nováková připomněla případ, kdy 40letý muž nabídl k prodeji prostřednictvím internetového portálu k prodeji sedací soupravu. Za 16 tisíc korun. „Na inzerát se mu ozval podvodník, který o zboží projevil zájem, a poslal mu odkaz na vyzvednutí platby, kde poškozený muž vyplnil údaje z platební karty.

Ilustrační foto.
Koupě na dobírku nestačila. Žena chtějící mobil přišla o deset tisíc

Tímto krokem měl údajně obdržet na kartu peníze za sedací soupravu – a měla se otevřít i možnost odeslání kurýrem,“ naznačila policistka použitou taktiku. Výsledek? Očekávaných 16 tisíc se prodávající nedočkal. Na pohyb peněz ale přece jen došlo: z účtu mu zmizelo 40 tisíc korun.

Důvěryhodný první pohled

Padělané formuláře, někdy i velmi věrohodně napodobující stránky skutečných institucí nebo internetových aplikací, kde nápadné mohou být jen detaily (třeba kostrbatá čeština při pojmenování jednotlivých políček či například použití domény .xyz) se podvodníci mohou snažit zneužít k okrádání lidí, kteří si vyhlédli nabízené zboží a mají snahu pohodlně zaplatit. Někdy je jim lživě vnucováno, že jde o důvěryhodnou platební metodu zajišťovanou přímo provozovatelem bazarového portálu. A vážně to tak vypadá: stránka zapadá do jeho grafického konceptu.

Stejně tak ostatně může QR kód načtený mobilem – ať už vypadá tak, nebo onak – navést zrovna na varování Policie ČR.Stejně tak ostatně může QR kód načtený mobilem – ať už vypadá tak, nebo onak – navést zrovna na varování Policie ČR.Zdroj: Deník/Milan HolakovskýStejně tak ostatně může QR kód načtený mobilem – ať už vypadá tak, nebo onak – navést zrovna na varování Policie ČR.Stejně tak ostatně může QR kód načtený mobilem – ať už vypadá tak, nebo onak – navést zrovna na varování Policie ČR.Zdroj: Deník/Milan Holakovský

Policie proto radí: při zasílání peněz buďte obezřetní. „Posílejte je svým ověřeným postupem, nikdy ne tak, jak vám někdo určí: například přes zaslaný odkaz. Nevěřte neznámým volajícím. Nesdělujte nikomu přístupová hesla, autorizační kódy ani čísla z platební karty,“ shrnula Nováková základní doporučení. Také prodávajícím policie doporučuje: nenechte se dotlačit k jakýmkoli nestandardním postupům. Což se týká jak platebních metod, tak třeba různých triků s kaucemi. Na druhou stranu je pravdou, že kupříkladu mobilní aplikace různých bank mají funkce usnadňující majiteli účtu vyžádání konkrétní platby. Od „obyčejného člověka“ tak může přijít například platební QR kód, který je zcela v pořádku. Člověka, který se s tím setká poprvé, to nicméně může docela překvapit.