Operátoři tísňové linky 158 přijali krátce po sobě hned dvě oznámení upozorňující na laserové paprsky vycházející od Zdib a od Horoměřic. „Na místo byl okamžitě vyslán vrtulník a policejní hlídky za účelem prověření oznámení a provedení potřebných úkonů,“ uvedla Hašlová. Konkrétní výsledek středeční policejní akce však nekomentovala. Zdůraznila pouze, že oslnění pilotů letadel je trestné.

Posteskla si také, že bohužel nejde o ojedinělý případ – přičemž zmínila tři loňská oznámení týkající se zaměřování laserů na pilotní kabiny. Naštěstí s tím nebyl spojen žádný malér. Což ovšem nijak nesnižuje riziko, že by to zle mohlo skončit někdy příště.

Nemusí se přitom jednat jen o úmysl – o záměrné svícení výkonným laserem (jaké se dají koupit třeba na tržnicích nebo přes internet) na letící „cíl“. Čerstvě – letos v lednu – kriminalisté z Brandýsa nad Labem sdělili 32letému muži obvinění z obecného ohrožení z nedbalosti, za což by ho soud v případě prokázání mohl poslat až na dva roky za mříže. Pilota letadla, který naštěstí bezpečně přistál, a nic zlého se nestalo, přitom dotyčný neoslnil neúmyslně. Došlo k tomu loni v září, kdy použil zařízení s laserovým světlem na narozeninové oslavě – a jeho paprsek se „trefil“ zcela nevhod.

Policie v té souvislosti varuje: zpestření oslav či různých akcí laserovou show sice může leckomu připadat jako skvělý nápad – nicméně si je třeba uvědomovat, jaké následky může mít neuvážené zacházení s laserovým zařízením.

Octavia přerazila sloup, posádka utekla.
Kdo řídil? Octavia přerazila sloup, opilá posádka z místa utekla