To k jeho pobytu za mřížemi teplické věznice, kde si někdejší středočeský hejtman od října odpykává trest za podíl na korupčním ovlivňování výběru dodavatele zakázky na rekonstrukci buštěhradského zámku, uvádí prohlášení, které v úterý zveřejnila mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Pochybení či nikoliv?

Správa věznic jím reaguje na mediální rozruch, který nastal poté, co server Česká justice o víkendu informoval, že kontrola státního zastupitelství odhalila v souvislosti s Rathovým pobytem ve vězení pochybení. Mimo jiné hovoří o tom, že někdejší politik neoprávněně užíval pohodlnější zdravotní matraci. Že k pochybení skutečně došlo, potvrdila v neděli vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

David Rath. Archivní foto.
K odsouzenému Rathovi prý věznice byla moc vstřícná

Zdravotní matraci opravdu užíval

Zatímco zvěsti o údajných stavebních úpravách cely nebo výměně jejího zřízení jsou podle vyjádření vězeňské služby zcela nesmyslné, zdravotní matraci Rath skutečně užíval: na základě povolení ředitele věznice. „Ten takto jednal s ohledem na zprávu Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání (CPT) pro vládu České republiky z července loňského roku a dalších institucí, které upozorňovaly na nevhodné podmínky výkonu trestu z hlediska zajištění zdravotní péče,“ vysvětluje prohlášení vězeňské služby.

„Ředitel věznice, který je oprávněn v těchto věcech rozhodovat, takto učinil v dobré víře z preventivních, zdravotních a humánních důvodů, do doby komplexního posouzení a vyhodnocení zdravotního stavu lékařem vazební věznice, aby se vlivem případné prodlevy zdravotní stav odsouzeného nezhoršoval,“ uvádí další souvislosti.

Rath u Krajského soudu v Praze. Archivní foto.
Z odsouzeného exhejtmana Davida Ratha se stal vězeň

Vězeňská služba vyslovuje podiv nad tím, že postup ředitele věznice by mohl někdo hodnotit jako kriminální jednání. Zdůrazňuje, že ředitele k rozhodnutí motivoval „lidský přístup s ohledem na zdravotní stav odsouzeného“. Uvádí dále, že takový postup není ve věznicích ničím výjimečným. „Jejich ředitelé k tomu přistupují individuálně; vždy v souladu s příslušnými zákony a předpisy – a bez ohledu na to, zda se jedná, či nejedná o osobu mediálně známou,“ konstatuje prohlášení.

Ilustrační foto.
Na pomezí středních Čech a Prahy se bude jezdit jinak. V metropoli také