„K pěstování marihuany byl využit celý objekt. Při samotné razii byli na místě zadrženi dva Vietnamci, následně na místo dorazili další tři, kteří ke skupině patřili," uvedl vedoucí kutnohorských kriminalistů Miroslav Chramosta.

„Bylo zajištěno přesně 2300 rostlin mimořádné kvality. Její hodna se pohybuje kolem dvaceti milionů korun. Hodnota elektrovybavení pěstírny je kolem pěti milionů," upřesnil Chramosta.

Plodů své práce však vietnamští zahradníci příliš ne᠆užili. Pěstírna, která v drůbežárně fungovala od listopadu minulého roku, byla totiž odhalena ještě před sklizní. „Malešovská" marihuana měla směřovat na německý a český trh.

Pikantní na celém případu je také fakt, že objekt inkriminované drůbežárny vlastní firma Argentum Kutná Hora kutnohorského zastupitele Vladislava Latislava. Podle kriminalistů jej firma pronajala druhé osobě a ta následně vietnamským pěstitelům. Jakákoliv spojitost s Latislavem nebyla podle Miroslava Chramosty prokázána.

„Byl jsem pozván k výslechu a nejdříve jsem myslel, že je to snad nějaká legrace. Vůbec by mě nenapadlo, že je něco podobného možné. Pronajal jsem to pražské firmě a padaly návrhy, že tam bude truhlárna nebo sklady, ale něco takového by mě nenapadlo," řekl kutnohorský zastupitel Vladislav Latislav. Událostí byl podle svých slov šokován. 

Pěstírna byla podle informací policie odhalena díky iniciativě jednoho 
z kriminalistů. Prozradil ji charakteristický zápach vzrostlých rostlin.

Pěstírna byla připojena načerno na zdroj elektrického proudu. Na místě bydleli dva vietnamští zahradníci, kteří zabezpečený a zatemněný objekt nikdy neopouštěli.

Do rozsáhlého zásahu byli nasazeni prakticky všichni kutnohorští kriminalisté 
a policisté. Podle ředitelky Územního odboru Policie České republiky Kutná Hora Blanky Matějů si policisté doslova sáhli na dno. „Museli jsme měnit služby. Sedm set hodin strávili policisté na případu v rámci služby. Další sedm set hodin odsloužili policisté nad rámec své pracovní doby. Celkem čtrnáct set hodin během tři a půl dne," poznamenala k náročnosti policejní akce Blanka Matějů.