„1. dubna ukradli čtyřem lidem měděné schránky na urny. Kolem 14. zase někdo rozmetal schránky na svíčky a udělal nepořádek na celém hřbitově," popsala trápení obyvatel Křesetic starostka obce Marie Jirků.

„Od minulého pátku byly vytahané železné čísla od hrobů," dokreslila starostka obraz dění na tamním hřbitově.
Policejní mluvčí Vendulka Marečková potvrdila, že se kutnohorská policie případem již zabývá. Naštěstí podle jejích slov nedošlo k tomu, že by byly otevřeny některé urny a zneuctěna památka zesnulých.

Bránit se nájezdům těchto podivných vandalo-zlodějů je však takřka nemožné. Například o uzamčení hřbitova obec z praktických důvodů neuvažuje. „Musíte mít někoho, kdo bude chodit zamykat a odemykat ráno a večer. A i kdybychom hřbitov zamykali, stejně přelezou zeď," poznamenala starostka Křesetic Marie Jirků.

Pokud nebudou viníci dopadeni, tak obci zbývá prakticky jediné. Učinit pro zloděje hřbitov méně atraktivní. „Železná čísla u hrobů budeme měnit za umělohmotné. Majitelům hrobů bych doporučila, aby si nepořizovali železné a měděné schránky na svíčky a urny schovávali pod desku hrobů," doplnila starostka.

Smutné je, že to není tak dávno, co se obec pustila do zvelebování hřbitova. Jen v loňském roce tam byly za devadesát tisíc korun prořezány staré stromy. 

Kdo za krádežemi stojí, si starostka netroufá odhadnout.