Vloupání, k nimž došlo v noci na sobotu, se odehrála jako přes kopírák. „Po rozbití skleněné výplně z vozidel někdo odcizil různé osobní věci a předměty,“ konstatovala policistka Eva Hašlová. Upozornila, že vloupání do aut figuruje v policejních statistkách často – a leckdy bohužel i v souvislosti s tím, že motoristé zapomínají na okřídlená slova: auto není trezor.

„V mnoha případech majitelé nedbají na varování a nechávají ve vozidlech nejen cenné věci, ale také své osobní doklady,“ varuje Hašlová. A jedním dechem připomíná, jak si počínat správně: řidič ani další členové posádky by při opouštění auta neměli uvnitř zanechat cokoli, co by mohlo přilákat pozornost zlodějských pazourů.

Jako pomoci tomu, aby se auto nestalo předmětem zájmu zloděje
* Nenechávejte věci viditelně ve vozidle!
Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, například oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.

* Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí
Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vyhlédnou a při vloupání do vozidla pak jdou najisto. Proto vezměte věci vždy s sebou.

* Před odchodem od vozidla
Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení vozidla. Vozidlo zabezpečte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen proto, abyste vyložili nákup.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Za krádež jídla hrozí muži vězení