V době kdy se manžele Svobodovi dopouštěli vražd, měli za sebou už zkušenost s jinou trestnou činností. Jaroslav Stodola byl čtyřikrát trestaný a ve vězení strávil šest let. Jeho žena byla odsouzena dvakrát, pro neplacení výživného a krádež.

Ani tato opakovaná zkušenost s českou justicí evidentně neodradila manžele od dalšího páchání trestné činnosti. Na podzim 2001 začali přepadávat starší osoby, které neměly šanci se jejich fyzické převaze bránit. Podle spisu své oběti bili, svazovali a na závěr uškrtili. Hlavním motivem byla snaha získat peníze. Celkem se podle obžaloby dopustili 21 trestných činů, při kterých získali 400.000 korun.

Nejvíce vražd – tři – spáchali manželé Stodolovi ve Slavošově na Kutnohorsku, kde bydleli v pronajatém domku. Dva lidi zabili v nedalekých Měchonicích a další dva v Brněnci na Svitavsku. Jednu ze slavošovských vražd spáchal jen samotný Stodola, jeho manželka zase sama vraždila v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku.

Na stopu pachatelům se kriminalisté dostali v souvislosti s vyšetřováním vraždy dvou sester v Brněnci z prosince 2002. Když Jaroslav Stodola zjistil, že se o něj zajímá policie, pokusil se neúspěšně spáchat sebevraždu spolykáním léků.

Manžele Stodolovi policisté zatkli v únoru 2003 poté, co okradli staršího muže. V srpnu téhož roku pak kriminalisté oficiálně oznámili, že pár vyšetřují kvůli vraždám nejméně osmi lidí. Jaroslav Stodola vzal nejprve vinu na sebe, později ale změnil výpověď a potvrdil, že se na většině činů podílela i manželka Dana.

V polovině dubna 2004 se případ dostal před královéhradecký krajský soud. V průběhu soudních líčeních každý z manželů svaloval vinu na partnera. Stodola se hájil, že se násilně choval k obětem na přání manželky. Ona zase vinila manžela a tvrdila, že byla pod jeho vlivem.

Za vraždu tří mužů, pěti žen a další trestné činy vyměřil soud Stodolovým doživotní trest. Verdikt z konce dubna 2004 potvrdil v srpnu téhož roku i odvolací soud. Dana Stodolová se tak stala teprve druhou ženou pravomocně odsouzenou v Česku na doživotí.

Nejtěžší trest manželům Stodolovým potvrdil počátkem března 2005 i Nejvyšší soud, k němuž si podali dovolání. U soudu se Dana a Jaroslav Stodolovi setkali ještě jednou, v říjnu 2006, kdy se rozvedli.

Do dějin tuzemské kriminalistiky se kauza Stodolových zapsala nejenom rozsahem a závažností zločinů, ale také závažným pochybením ze strany policie. Většinu vražd spáchali Stodolovi na Kutnohorsku. Tamní policisté případy tří zavražděných zprvu uzavřeli jako sebevraždu či náhlé úmrtí. Vraždící dvojice totiž systematicky manipulovala s potenciálními důkazy. Například po zabití dvou starých manželů pustili v domě plyn, dalšího muže nejprve uškrtili a potom se jej pokusili pověsit na půdě na provaz.

Koncem srpna 2003 proto tehdejší policejní prezident Jiří Kolář nařídil prozkoumat některé starší případy sebevražd z policejních databází. Kontroloři vytipovali z 2102 sebevražd k přezkoumání 552 podezřelých případů. U sedmadvaceti z nich našli vážné chyby v původním policejním prověřování, a vyšetřování proto obnovili. Žádná další vražda však odhalena nebyla.