K Vraňanům vyrazil výjezd Pyrotechnické služby Policie ČR, aby zlikvidoval ohlášený nález nebezpečně vyhlížejícího předmětu. Jeho podoba nevyvolávala pochybnosti: trubičky s dráty a budíkem vypadly jako nálož – tedy alespoň odpovídaly laické představě o tom, jak taková nastražená „bomba“ může vypadat.

Teprve pyrotechnici, kteří byli 28. května odpoledne přivoláni na místo, při obhlídce zjistili, že nejde o nic nebezpečného: byla to keška. Cache. Tedy schránka sloužící příznivcům hry zvané geocaching čili keškařům, kteří podle souřadnic GPS hledají právě rozmanité skryté (a někdy i dosti obtížně přístupné) schránky. Tito „kačeři“ po objevu schránky zapíšou svoji návštěvu do jejího logbooku, případně si z obsahu schránky vezmou nějakou drobnost a sami vloží zase něco jiného pro další návštěvníky.

Několik výjezdů za rok 

Nápad vyrobit keš připomínající nálož se řadě hráčů geocachingu zamlouvá jako originální pozoruhodnost. Ne tak už pyrotechnikům, které nebezpečně vyhlížející kešky zaměstnávají opakovaně: bývají k nim přivoláni několikrát za rok. „Policisté apelují na organizátory a hráče, aby dodržovali zákony České republiky – a při tvorbě a umísťování cachek dbali především bezpečnosti,“ vyzývá Rubášová. Umístění atrapy nástražného výbušného systému na veřejně přístupném místě by policie mohla posuzovat dokonce i jako trestný čin (nejspíš šíření poplašné zprávy, avšak podle okolností by mohly přicházet v úvahu i další skutky – třeba nebezpečné vyhrožování).

Ilustrační foto.
Lidé nechybí jen v průmyslu. Nejsou ani jazykoví lektoři

V případě, že lidé naleznou nebezpečně vyhlížející předmět, je podle policie jediný správný postup: s touto věcí nemanipulovat, ale zabránit přístupu dalších osob a volat na linku 158. Není třeba obávat se postihu, pokud někdo ohlásí nález něčeho, co připomíná munici (nebo třeba i podezřelého zavazadla, k němuž se nikdo nehlásí) – a následně se ukáže, že o nic nebezpečného nešlo. Naopak falešné nahlášení uložení nálože již trestné je (a protože původci bombových hrozeb většinou bývají odhaleni, následuje nejen soud, ale dojde i na úhradu nákladů spojených s výjezdem složek integrovaného záchranného systému – a případně i dalších škod, vyčíslených například železnicí).

Skutečné nálezy

I se skutečnými nálezy, jež jsou při neopatrná manipulaci schopné zabíjet, mají pyrotechnici ve středních Čechách práce dost. Nejčasněji se jedná o pozůstatky munice z války nalezené při výkopových pracích. Ty představují zvýšené riziko kvůli tomu, že není předem jasné, v jak stabilním stavu jsou po desetiletích strávených v zemi. K posledním zásahům se řadí například výjezdy pyrotechniků na Prahu-východ o posledním květnovém víkendu. V sobotu přivolal 74letý muž policisty na zahradu u rodinného domu na Čelákovicku, kde při kopání narazil na zkorodovaný ruční granát, a o den později volala policistům z Brandýsa nad Labem 42letá žena, jež si za obcí Zápy všimla části munice vyčnívající z bahna, informovala Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ.

Memorandum o spolupráci Středočeského kraje a Karlovy univerzity, jehož platnost není časově omezena, podepsali ve středu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a rektor Tomáš Zima.
Středočeská vysoká škola? Nesmysl, míní rektor Karlovy univerzity