Ukazuje to alespoň výsledek měření policistů z Brandýsa nad Labem, o němž v pondělí informovala Eva Hašlová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: východ. „Převážel cestující pod vlivem alkoholu,“ požalovala na šoféra, který ve čtvrtek jezdil mezi Prahou a právě Brandýsem nad Labem.

Hašlová upřesnila, že 50letý šofér nejprve v pořádku absolvoval několik jízd. Pak však přišla odpolední přestávka, během níž neodolal alkoholickému nápoji. „Následně opět usedl za volant autobusu – a dále převážel cestující,“ konstatovala policistka.

Z jejích slov vyplývá, že dopravní policisté na to přišli víceméně náhodou: v rámci prošetřování dopravní nehody, k níž došlo v Brandýse nad Labem, zavítali i na stanoviště autobusů. Výsledky dechových zkoušek se u 50letého šoféra vyšplhaly na bezmála dvě promile – a že nešlo o omyl, potvrdilo následně lékařské vyšetření spojené s odběrem krve.

Klíšťata - Ilustrační foto
Borelióza a hra o čas: kontrola je základ. Ochrnul mi i obličej, líčil pacient

Od dopraváků proto věc převzali kriminalisté – a muž vyslechl obvinění z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. „Za což může soudce okresního soudu uložit trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let,“ zdůraznila Hašlová s dodatkem, že ve hře jsou také peněžitý trest a zákaz činnosti. „Běžná“ sazba za alkohol za volantem je sice pobyt ve vězení do jednoho roku – v tomto případě se však věc posuzuje podle přísnější kvalifikace. Roli hraje fakt, že se tento muž po napití posadil za volant hromadného dopravního prostředku (neboli, slovy trestního zákoníku, spáchal čin při výkonu zaměstnání nebo jiné činnosti, při kterých je vliv návykové látky zvlášť nebezpečný).

Stejná sankce hrozí také 23letému řidiči malého nákladního automobilu, který sice pasažéry nevezl, ale boural – a podle policistů měl na tom podíl alkohol. Podezřelý totiž nadýchal dokonce přes dvě promile. Stalo se to v pátek 12. července v noci, kdy byli policisté z Úval přivoláni k nehodě u obce Sibřina. Dvě hodiny po půlnoci řidič v tamější Říčanské ulici sjel v levotočivé zatáčce do příkopu.

Jízda „pod vlivem“ bohužel není v regionu východně od hlavního města ničím neobvyklým. „Následující den, tedy 13. července, odhalili také brandýští policisté několik řidičů na Brandýsku, kteří usedli za volant s vysokou hladinou alkoholu v těle,“ upozornila Hašlová.

Spalničky. Ilustrační foto.
Počet pacientů se spalničkami se zvýšil na 57