Nepochodil s odvoláním proti verdiktu Krajského soudu v Praze, který ho sice počátkem loňského srpna z velké části osvobodil (původně mu obžaloba kladla za vinu závažná pochybení spojená s velmi vysokou škodou), nicméně konstatoval, že Stehlík neoprávněně nakládal s majetkem firmy a měl způsobit škodu vyčíslenou na nejméně 592 tisíc.

Někdejší výrazná osobnost české ekonomiky devadesátých let (a také jeden z hybatelů dění v Kladně i v Rožmitále pod Třemšínem, kde tehdy působily jeho firmy) vinu necítí. Vrchní soud se však s jeho argumenty neztotožnil; odvolání zamítl. Rozhodnutí o částečném uznání viny je tak pravomocné.

Trest kvůli amnestii nemůže padnout

Stejně jako loni u krajského soudu však ani v úterý nepadl žádný trest. Kvůli amnestii někdejšího prezidenta Václava Klause Stehlík být odsouzen nemůže. Soudy by se tak kauzou už ani nezabývaly – on však trval na projednávání, aby se mohl snažit očistit své jméno. Svůj boj nemíní ukončit ani teď; chystá se využít mimořádného opravného prostředku v podobě dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. A netají se odhodláním případně zapojit i „mezinárodní soudy“.

Andrej Babiš navštívil automobilku Škoda Auto.
Andrej Babiš navštívil automobilku Škoda Auto

Takzvaní „oni“ mají jména politiků

„Hlavně do Deníku napište, že já to nikdy nevzdám. Nikdy,“ prohlásil v úterý na chodbě soudu. „Jsem opět zcela zdráv, akorát to bylo na umření – několik let,“ konstatoval, aby zdůraznil, že aktuálně se cítí plný sil. „Ty, co zbourali Poldovku a zničili český průmysl, potřebuju porazit; ono jich ještě pár je,“ nechal se slyšet muž, který odmítá, že by to byl on a jeho tým, kdo se stal hrobařem Poldovky a kdysi slavnou firmu poslal ke dnu. Jako na viníky ukazuje na dřívější špičky politiky. „Dlouhý, Klaus a Zeman,“ zdůraznil tři jména – ovšem s tím, že roli hrály i další ekonomické a politické zájmy mocných z devadesátých let.

Stehlíka zklamalo, že v rámci projednávání jeho kauzy nebyli k soudu předvoláni ti, jimž on přičítá odpovědnost za krach firmy. Nerozpakuje se přitom používat výrazů jako „šmejdi“, „bordel“ či „organizovaný zločin“.

Ilustrační foto
Nový web učí starosty budovat. Co ohlídat a uhlídat?

Většina skutků nebyla zločinem

Nyní pravomocně uzavřená kauza začala obviněním v roce 1996, kdy policie začala stíhat Stehlíka společně s jeho synem Markem (i na něj se vztahuje Klausova amnestie) a spolupracovníkem Lubošem Pejpou (ten již zemřel). Kriminalisté jim kladli za vinu především neodvedení zdravotního pojištění a daně ze mzdy za zaměstnance (s údajnou škodou 25 milionů korun), poskytování bezúročných půjček z peněz Poldovky další Stehlíkově firmě Bohemia Art (67 milionů korun) a neoprávněný převod majetku do nově založené akciové společnosti Poldi Steel (117 milionů).

Již středočeský krajský soud v čele s předsedkyní senátu Naděždou Bittnerovou věc vyhodnotil tak, že větší část údajných skutků nebyla trestným činem; státní zastupitelství se proti jeho rozhodnutí neodvolalo. Na prvoinstančním rozhodnutí nyní nic nezměnil ani Milan Krejčiřík v čele odvolacího senátu vrchního soudu.

Se Stehlíkovými operacemi soudy spojují jen šestisettisícovou škodu související se samotnými náklady na založení Poldi Steel. Zatímco podle Stehlíka byla operace v pořádku, přičemž „jen blázen“ může tvrdit opak, soudy dospěly k závěru, že kvůli nedokončené privatizaci Poldovky (firma Bohemia Art za ni nabídla 1,75 miliardy korun, avšak částka nebyla doplacena) nemělo její vedení oprávnění nakládat s majetkem v hodnotě převyšující deset milionů.

Billboardy u dálnice D1 v Praze.
Smlouvy na billboardy? Jejich platnost padla, říká ministerstvo