V Uhlířských Janovicích tak nejrůznější nápisy zdobí například informační mapu, dřevěné sedadlo lavičky, odpadkové koše v parku. Sprejerskému prznění neunikly ani stromy, na jejichž kmenech jsou vyvedeny nápisy v černé a stříbrné barvě. Těžko se budou dostávat čáranice také z dřevěné sochy sovy nebo kamenné zdi domu stojícího vedle parku. 

Svými výtvory tento "umělec" způsobil škodu ve výši osmi tisíc korun.

Sprejeři řádili na Kutnohorsku! Takto počmárali okolí Tyršových sadů v Uhlířských Janovicích.

Podobným způsobem řádil pravděpodobně v noci na 11. února další sprejer také ve Zruči nad Sázavou. Ten pomaloval v zadní části ulice Mírová vchod do prodejny, boční část budovy hotelu a dřevěné obložení sloupu v jeho zadní části. To vše hyzdí nyní šest nápisů v černé a stříbrné barvě. Škoda je v tomto případě o něco vyšší, vyšplhala se až na deset tisíc korun. 

V souvislosti s těmito případy žádá policie občany, aby se s jakoukoliv informací vedoucí k dopadení viníků obrátili na bezplatnou telefonní linku 158. 

Tři případy od začátku roku

Škody způsobené sprejery při nelegálním posprejování stěn, kontejnerů, věcí i stromů, řeší od začátku roku 2014 policie na Kutnohorsku již ve třech případech. Vyšetřování se zabývá nejen současnými sprejerskými "útoky", ale i malůvkami několik let starými. Případní podezřelí potom mohou být obviněni a usvědčeni z vícero trestných činů.

V roce 2013 bylo policistům na Kutnohorsku nahlášeno celkem čtrnáct případů sprejerství. Ve čtyřech případech se podařilo policistům dostat pachatele až před soud. V roce 2012 bylo těchto případů dvanáct, objasněno bylo sedm z nich. 

V případech sprejerství se jedná zpravidla o mladé pachatele ve věku v rozmezí od 17 o 24 let. Jejich "umělecké výtvory" hyzdící okolí jsou bez ohledu na způsobené škody brány jako trestný čin. "Apelujeme na sprejery, aby svými čmáranicemi neničili cizí majetek a zároveň občanům nezpůsobovali citovou újmu," sdělila okresní tisková mluvčí Vendulka Marečková s dodatkem, že kromě zaplacení pokuty na pachatele čeká samozřejmě také úhrada způsobené škody.