Náměstek krajského ředitele policie pro trestní řízení Ondřej Smotlacha nicméně upozorňuje: letošní čísla mohou klamat. Změnil se totiž způsob statistického vykazování – a především se řada méně závažných skutků majetkového charakteru přesunula z oblasti trestných činů mezi přestupky. Souvisí to se změnou trestního zákoníku, kde se pětitisícová hranice výše škody zdvojnásobila. „Počet trestných činů se tím snížil, naopak vzrostla přestupková agenda,“ poznamenal Smotlacha. Předpokládá však, že se loni projevily i dopady opatření proti šíření koronaviru: „Snížila se mobilita obyvatel, čímž byly sníženy i možnosti pro páchání trestné činnosti,“ konstatoval.

Počet loupeží převýšil stovku

Na evidenci skutků násilného charakteru loňské změny dopad neměly. Jestliže jich středočeští policisté zaznamenali 1467, bylo jich o 206 víc než v roce předchozím; o 16 procent. Výrazněji počet vzrostl na Kladensku a jižně od Prahy, upozornil Smotlacha. Případů nicméně přibývalo prakticky v celém kraji s výjimkou oblasti východně od Prahy.

Do této skupiny však nepatří jen ty nejzávaznější činy jako vraždy, loupeže či úmyslné ublížení na zdraví, jejichž spáchání často vyvolává rozruch. Řadí se sem i takové skutky, o nichž okolí často ani neví: nebezpečné vyhrožování, vydírání, týrání, násilí proti úřední osobě nebo porušování domovní svobody. Vražd loni kriminalisté řešili v celém kraji 12, o šest méně než o rok dřív, a mají stoprocentní objasněnost. Počet loupeží se meziročně zvýšil z 99 na 110, objasnit se podařilo 62 procent.

Známa je pětina vykradačů domů

Z majetkové kriminality lidé obzvlášť citlivě vnímají vloupání do rodinných domů. Těch loni středočeská policie evidovala 699; o 60 víc než předloni. Jejich objasněnost, jež se meziročně zvýšila o tři procenta, se blíží pětině skutků. Na Příbramsku se pachatele těchto vloupaček podařilo dopadnout dokonce ve více než polovině případů.

Poklidná obec Vysoká - Bosyně na Kokořínsku se stala v neděli dějištěm hrůzy. Mladá žena zde měla podle policie brutálně zavraždit svého partnera.
Obec Vysoká dva dny po vraždě. "Choval se k ženě jako uzurpátor," říkají o oběti

Nárůst zaznamenala mimo jiné i kriminalita mravnostní: 311 skutků znamenalo meziroční navýšení o 68. Objasněnost zde dosahuje 49 procent. Nejpočetnější byly znásilnění (90), pohlavní zneužití (81) a dětská pornografie (58); nechybělo však třeba ani 27 případů šíření nakažlivé lidské nemoci. Drogových deliktů meziročně přibylo 99, když jich policisté zaznamenali celkem 507. V té souvislosti Smotlacha poznamenal, že toto číslo je pouze výsledkem práce policie: „Drogová kriminalita není oznamována: ani odběrateli, ani výrobci.“

Nejvíce zločinů je v lidnatých oblastech
- Nejvíce trestných činů policisté registrovali v tradičních regionech: na lidnatém Kladensku, Mladoboleslavsku a v okolí Prahy v oblasti směrem na jih od hlavního města. Naopak nejbezpečněji se v řeči čísel jeví Rakovnicko a Kutnohorsko.
- V rakovnickém okrese se přesto nemusí místní cítit zrovna nejlíp. Jestliže mají pocit, že o nějakém zločinu ve svém okolí slyšeli loni častěji, než bývalo zvykem dřív, není to klamné zdání. Meziroční nárůst kriminality byl na Rakovnicku vyčíslen 23 procenty. Policie však upozorňuje na „hru malých čísel“ – ačkoli vypočítaná procenta mohou působit hrozivě, pořád je řeč „jen“ o 729 registrovaných skutcích. U sousedů v kladenském okrese jich bylo zaznamenáno 2450 (a nárůst čtyřprocentní).
- Navýšení zločinnosti ve srovnání s předchozím rokem policisté zaznamenali ještě na Kutnohorsku, Kolínsku a Nymbursku. Ve všech ostatních středočeských regionech se kriminalita proti loňsku snížila. Nejviditelnější meziroční pokles, vyčíslený 14 procenty, hlásí Benešovsko; loni v tomto okrese policisté zaznamenali 1022 trestné činy.
Zdroj: Policie ČR