Připomněla sice, že zatím neznámému pachateli přečinu krádež hrozí v případě vypátrání trest odnětí svobody až na dva roky – je však skutečností, že najít podezřelého nebývá v podobných případech zrovna jednoduché; stejně jako prokazování viny. Pokud se pachatel neprozradí pokusem o zneužití bankovní karty či k jeho odhalení nepřispěje záznam bezpečnostních kamer z místa činu (případně na sebe sám neupozorní třeba tím, že se svým skutkem někde pochlubí), není pátrání snadné a k úspěchu je potřebná i notná dávka štěstí. O to aktuálnější je policejní upozornění: lépe je podobným případům předcházet a chmatákům nedat příležitost.

Ilustrační foto.
Respirační infekce jako na houpačce. Nejvíc kolem Prahy

Policie radí, jak se vyznat v tlačenici
- Nenoste s sebou velkou hotovost. Ztráta peněz navíc není jediným důsledkem neopatrnosti: můžete přijít i o doklady (občanský nebo řidičský průkaz, cestovní pas, platební karty) či klíče od bytu, od auta nebo jiné cennosti.
- Peníze a bankovní karty ukládejte do vnitřních kapes oblečení, nikoli do zadních kapes u kalhot. Identifikační číslo ke kartě nenoste společně s ní. V případě její krádeže okamžitě volejte pobočku banky či spořitelny a tuto situaci oznamte.
- Nenechávejte peněženku navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách nebo síťovkách.
- Nevystavujte zbytečně na odiv větší finanční hotovost či cennosti.
- Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru. Nesete-li zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a nákupem.
- Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání. Méně tím zloděje vyzýváte – a navíc ztěžujete provedení krádeže.
- Kontrolujte uzavření svých zavazadel. Nejvhodnější z hlediska bezpečnosti jsou zavazadla se složitějším způsobem uzavírání.
- Peníze nenoste v batůžku na zádech, kam nevidíte.
- Pokud se dostanete do tlačenice na ulici, v obchodě nebo dopravním prostředku, věnujte zvýšenou pozornost bezprostřednímu okolí a nespouštějte oči ze svých zavazadel.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto.
Hygienici kontrolují nejen jídlo a čistotu, ale také olej