„Mnoho lidí se tímto skrytým symbolem snaží vyjadřovat své sympatie Rusku a jeho, dle jejich mínění, všeslovanského boje na Ukrajině,“ míní odborník na extrémismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně.

Část lidí své proruské sympatie vyjadřuje v online prostoru. Svědčí o tom i čísla, která v tomto týdnu zveřejnila Policie ČR. Ta od začátku ruského vpádu na Ukrajinu přijala 415 oznámení o možném trestném činu v souvislosti se schvalováním ruské agrese. „Ve 30 případech jsme zahájili úkony souvisejícím s trestním řízením,“ informoval mluvčí Policejního prezídia Ondřej Moravčík.

Letecký pohled na divadlo v Mariupolu, které bylo zničeno bombardováním
Zaměřeno na Mariupol. Je hned několik důvodů, proč je pro Rusko tak důležitý

V sedmi případech pak policisté již sdělili lidem obvinění. Za schvalování invaze jim hrozí tři roky nepodmíněně. 

Zdroj: DeníkZa čísly o obviněných vidí Mareš přerod českých extrémistů. Ti nejdříve jeli na vlně uprchlické krize, poté přesedlali na proticovidová opatření a nyní adorují Putina. „Jedná se o lidi, kteří byli již v minulosti nastaveni proti systému. Mnozí z nich se vyprofilovali právě v roce 2015, kdy začala uprchlická krize. Sami jsou proti tomu, co považují za příliš liberální a přejí si vládu pevné ruky,“ míní Mareš.

Pevnou ruku pak vidí právě u Putina a imponuje jim jeho agrese na Ukrajině, která jim z jejich pohledu přináší zmírnění jejich společenské frustrace.

„V Putinovi vidí silného vládce a zároveň jim imponuje to protizápadní zaměření. V tomto směru jim imponuje i ta vojenská síla a autoritativní režim, který jim z jejich pohledu může přinést klid do jejich životů. Oni se tady cítí ohroženě tou západní pluralitou,“ dodal Mareš. Odborník na extrémismus si však netroufl říci, jaké politické spektrum tito lidé reprezentují.

„Je však jasné, proti kterým směřují. Směřují proti současné vládní koalici. Mnohdy se však jedná o sympatizanty radikální opozice, kdy mnohdy volily subjekty, které ve volbách neuspěly,“ dodal odborník na extrémismus.

Mnoho z bývalých antivaxerů také v současné době argumentuje tím, že zablokováním dezinformačních webů se česká společnost chová hůře, než ve "spřáteleném" Rusku.  „Ano, to je taky jejich argument, ale v Rusku se jedná o zcela jiných zásah do osobních hodnot. Ale je jasné, že tuto rétoriku budou tito lidé dál používat a odkazovat na nesvobodu,“ uvedl Mareš.

Přerod z odmítačů vakcíny 

Na přerod z bývalých odmítačů vakcíny, roušek a dalších proticovidových opatření, na sympatizanty s Ruskem a jeho kroky na Ukrajině, upozornili nedávno i Čeští elfové. Všimli si několika dezinformačních facebookových skupin, kdy se například skupina Neočkovaní CZ SK na začátku ruské invaze změnila na Pro mír. Ne válce.

Čínský prezident Si Ťi-pching
Čína pomalu otáčí. Ukrajině poskytla i symbolickou pomoc

„Na začátku byl využit pochopitelný strach z nemoci nebo dopadu epidemiologických opatření, rozdmýchávala se občanská nespokojenost. Dokonce i konspirační teorie o elitách dávaly smysl a vedly ke strachu, že pandemie byla pouze přípravou na válku. Po invazi se tyto nejdříve nenápadné narážky změnily na plnohodnotnou válečnou propagandu,“ uvedli Čeští elfové ve své zprávě  o přechodu antivaxerů k ruské propagandě.