On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Výrazně narostl i počet provedených testů. Za pátek bylo otestováno 5 247 lidí, tedy přibližně o 800 více než o den dříve. K sobotnímu ránu již bylo na koronavirus otestováno celkem 36 374 osob. Průměrný denní nárůst nakažených se v posledních pěti dnech pohyboval pod hranicí 200 osob, dosud největší přírůstek pacientů pak hygienici zaznamenali ve středu, a to 291. 

Přibližně 250 pacientů s nákazou koronavirem je hospitalizováno v nemocnicích, ve vážném stavu je asi 40 až 50 z nich, informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle České televize se při kontrole hranic nakazil koronavirem i voják 44. lehkého motorizovaného praporu v Jindřichově v Hradci. Ten má pouze lehký průběh nemoci a je tak v domácím léčení. 

Jan Hamáček.
Jan Hamáček ke koronaviru: Nechtěl jsem, aby se tady opakoval Černobyl

„Nastává kritická fáze epidemie, kdy uvidíme, jak si stojíme,” uvedl Vojtěch podle serveru Novinky.cz.  „To číslo určitě není nikterak optimistické, ale musíme vyhodnotit situaci v následujících dnech, jestli to bude stabilní trend nárůstu,” dodal.

Nakažení senioři v Havlíčkově Brodě

V domově důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu se potvrdila nákaza koronavirem u deseti klientů a dvou zaměstnanců. Zařízení je v karanténě, zbylým z celkových 22 obyvatel domova a jeho pracovníkům dnes záchranáři odebírají vzorky pro testy. Nemocní důchodci zatím zůstali na místě, řekla dnes ČTK ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

V Břevnici je zařízení se zvláštním režimem, stará se o lidi s demencemi. Je součástí havlíčkobrodského domova pro seniory, který je spravovaný krajem. Podle ředitelky domova Hany Hlaváčkové se dvě nakažené klientky budou asi převážet do nemocnice, protože se jejich stav v noci zhoršil. Obsluhu břevnického domova, který stojí samostatně u vsi, zajišťují dvě desítky lidí. Někteří tam pracují nastálo, jiní, například údržbáři, se střídají.

Mobilní telefon. Ilustrační foto.
Na Jižní Moravě odstartuje chytrá karanténa. Uplynulé dny připomenou i data bank

"Teď řešíme, jak zajistíme ten stav," řekla Hlaváčková k dalšímu chodu domova v Břevnici. Záležet to podle ní bude i na výsledku u zbylých testovaných lidí. Ochranných pomůcek má podle ní domov zajištěných poměrně dost. "Nemáme respirátory trojky, ale jednáme s krajem o jejich zajištění," uvedla.

Respirátory nejvyšší třídy FFP3 by podle předpokladu náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) mohlo zařízení dostat během víkendu. Kraj je podle něj s ředitelkou domova v kontaktu a ochranné prostředky, například respirátory a obleky, jí poskytl. "Nemocnice je také připravená na případné přijetí pacientů s respiračními problémy," doplnil Novotný.

Jak upozornila Česká televize, letadlo China Eastern přivezlo do Česka čtyři miliony ochranných rukavic. Hasiči dnes rozváží do krajů přes půl milionu respirátorů a tři miliony roušek. Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově v sobotu odpoledne přistálo druhé letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny. Přivezlo roušky, respirátory i ochranné obleky. 

Devět úmrtí 

V Česku dosud zemřelo devět nakažených. Ve většině případů se jednalo o osoby vysokého věku, kterým byly diagnostikovány vážné choroby a jež tak měly výrazně oslabený imunitní systém. Nejmladším ze zemřelých je muž narozený v roce 1975, který byl i vzhledem k pokročilému stádiu rakoviny hospitalizován v nemocnici v Havířově. 

Dobrou zprávu přinesli lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Stav pacienta nakaženého koronavirem, který dostal jako první v Česku experimentální lék remdesivir, se zlepšil. Zdravotníci už ho proto začali odpojovat od mimotělního krevního oběhu. „Nadále však zůstává ve vážném stavu, infekce mu výrazně poničila plíce,“ řekl ředitel nemocnice David Feltl. 

Respirátory, které dostali praktičtí lékaři.
Prošlé respirátory z Číny? Ne, jen záměna kódu

Premiér Andrej Babiš v pátečním vysílání České televize uvedl, že je pro prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní. "Ano, myslím si, že se tomu nevyhneme," konstatoval v rozhovoru. Nouzový stav byl v Česku vyhlášen 12. března, a to zatím na dobu třiceti dnů. Potrvá tak nejméně do poloviny dubna. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník