"Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl. Žádný formulář nebude," řekl v ČT Babiš. "To bylo zase vytrženo z kontextu v rámci interpelací. On mluvil o tom, že to je v Německu, že to je ve Velké Británii. Samozřejmě u nás to nebude, protože to nedává smysl," dodal.

Prymula ale řekl ve Sněmovně v reakci na interpelaci jednoho z poslanců, že plánuje zavést zapisování lidí v restauracích. "Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény," řekl ministr podle záznamu jednání na webu Sněmovny.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Další opatření jsou tu. Podívejte se, co bude od pondělí platit

Večer Prymula tvrdil, že nic takového neřekl. "Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena. Je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi deset až 15 procent," napsal ministr na twitteru. Později však ministr doplnil, že toto opatření zvažuje. "Omlouvám se, že jsem se nepřesně vyjádřil. Povinná registrace v restauracích je jen jedno ze zvažovaných opatření, pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat. Navíc, pokud bude dostatečný počet občanů používat (aplikaci) eRouška, tak je to úplně mimo hru," sdělil na twitteru.

Prymula podle předsedy STAN Víta Rakušana hovořil o registracích jako o nástroji, který by bylo vhodné zavést i v tuzemsku. Rakušan poznamenal, že Babiš byl dnes v Bruselu, a nikoli na interpelacích. "Tak tady prostě nelžete, že to nebylo vysloveno, řekl v ČT Rakušan Babišovi.

"Tady to vypadá, že pan Prymula s tím návrhem překvapil úplně všechny," řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pozastavila se nad tím, že slyší vyvracení této informace už po několika hodinách.

Hlavním tématem debaty před krajskými a senátními volbami jedné předsedkyně a osmi předsedů sněmovních stran a hnutí byla pandemie covidu-19, její ekonomické dopady a náprava následků. Premiér Babiš například vysvětloval, že ke změně názoru na svolání ústředního krizového štábu ho vedla ne vždy ideální spolupráce mezi ministerstvem zdravotnictví a hejtmany. Nedomnívá se, že by vláda štáb obnovila pozdě. Odmítal také kritiku, že by vláda nepomáhala finančně krajům nebo lidem postiženým dopady pandemie koronaviru.

Tady vidím... hlásí nová věštkyně
Prymula terčem vtipů: Češi reagují na zákaz zpěvu, došlo i na Pyšnou princeznu

Debata se neobešla bez slovních přestřelek. Babiš si stěžoval na to, že mu moderátorka nedala prostor a manipuluje debatu, předseda KSČM Vojtěch Filip tvrdil, že ho vynechala. Moderátorka to ale odmítla. Lídři devíti politických stran, které se v roce 2017 dostaly do Sněmovny, se také navzájem poučovali. "Pane kolego, až budete vicepremiér, tak zjistíte, že i vicepremiér má své limity a nemůže kecat do všeho," vzkázal předsedovi STAN Rakušanovi vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Rakušan a předseda ODS Petr Fiala pro změnu vzkazovali Babišovi, že není ve své bývalé firmě Agrofert.