V praxi jde o lidi, kteří byli očkováni v prvním květnovém týdnu roku 2021 či dříve, a dosud nemají  posilující třetí dávku. Podle aktuálního odhadu ministerstva zdravotnictví může jít zhruba o 120 tisíc Čechů. „Údaj o počtu lidí, kterých se devítiměsíční platnost dotkne, se ale každý den mění,“ upozorňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Omikron způsobuje mírnější onemocnění. Oproti deltě se nedostává v takové míře hlouběji do organismu, tedy do plic, ale spíše se „drží“ v horní části dýchacích cest a průduškách. 
PŘEHLEDNĚ: Domácí léčba omikronu? Pomáhají běžné léky i kloktadlo

Na neplatnost očkování upozorní majitele chytrých telefonů nainstalovaná aplikace Tečka. Certifikát jednoduše změní barvu ze zelené na červenou. Kromě toho veškeré termíny platnosti lze vyčíst přímo v aplikaci. Lidé bez chytrých telefonů si musí platnost hlídat z vytištěných certifikátů, které obdrželi buď od lékaře, nebo si jej stáhli z webové stránky Očkovacího portálu občana.

Jiným způsobem upozorněni nebudou. „Snažíme se, aby tato informace byla obsažena v různém mediálním prostředí a informaci získali opravdu všichni, i ti kteří mají certifikát v tištěné podobě. Doplňujeme, že QR kód na certifikátu po kontrole nebude již platný, stejně jako QR kód v aplikace Tečka,“ vysvětluje Jakob.

Jediným způsobem, jak si zajistit prodloužení platnosti certifikátu o očkování, je aplikace třetí dávky vakcíny. Podle ministerstva je platnost třetí dávky zatím plánována na „neomezenou dobu“. V aplikaci Tečka však termín neomezená platnost nenajdete – je zde den, kdy byla aplikovaná posilující dávka a přiřazen rok 2025. Pokud člověk potřebuje co nejrychlejší opětovné „zezelenání“ Tečky, měl by navštívit větší očkovací centra či vlastního lékaře.

Různé menší mobilní očkovací týmy, které jezdí po Česku, nemusí informaci o třetí dávce zanést do systému tak rychle. „Vzhledem k termínu může být nejrychlejší volbou se nechat očkovat posilující dávkou u svého praktického lékaře, nebo na očkovacím místě bez předchozí registrace,“ říká mluvčí ministerstva s tím, že aktualizace ve většině případech je do několika hodin v systémech provedena.

Omikron zavírá školy. Žáci přechází na distanční výuku.
PŘEHLEDNĚ: Omikron zavírá školy. Jak a kde rodiče požádají o krizové ošetřovné

Pokud je prodleva již příliš dlouhá, nebo není certifikát ke stažení, musí se očkovaní obracet na informační linku 1221. „Ta dokáže takové potíže velmi rychle vyřešit,“ uzavírá.

Při chybné aktualizaci není z pravidla na vině chyba systému, ale zvolený způsob vložení certifikátu do aplikace Tečka. Pokud získání proběhlo přihlášením přes „Identitu občana“, pak se dokument sám aktualizuje po třetí dávce. Pokud byl po ukončeném očkování nahrán přes QR kód nacházející se na papírové verzi dokumentu, je potřeba ruční aktualizace.

Jak probíhá očkování na očkovacím místě?

- Samotné očkování předchází vyšetření zdravotníkem. Ten pokládá otázky týkající se zdravotního stavu a případných alergií. Stejně tak je nutné administrace a ztotožnění. Je nutné mít u sebe průkaz totožnosti (například občanský průkaz) a průkaz pojištěnce.

- Následuje aplikace očkovací látky do svalu ramene. Očkovaný poté vyčká 15 minut v čekárně pro případ nevolnosti; následně odchází.

- Pokud se jedná o první dávku (v případě dvou dávkových vakcín), pak je nutné po 6 týdnech podstoupit aplikaci druhé dávky. Poté je očkování považováno za ukončené a certifikát platí po dobu 9 měsíců.

- Pro prodloužení devítiměsíční platnosti certifikátu očkování a posílení imunity je nutné nechat si aplikovat třetí takzvanou posilující dávku. Ta má již neomezenou platnost. Nárok na třetí dávku mají všechny osoby starší 18 let, kterým již uplynulo alespoň pět měsíců od dokončeného očkování.

Zdroj: MZ ČR