Seriále Pravda a lži o koronaviru vám každý týden přináší několik takových informací, pravd a tvrzení, které pro vás ověřujeme, vysvětlujeme a případně vyvracíme. Pokud se ale ukážou jako pravdivé, tak i potvrzujeme. „Projekt navazuje na úspěšný čtvrteční seriál Deník proti fake news, v němž dál pokračujeme,“ říká šéfredaktor Deníku Roman Gallo.

Na internetu se šíří dokumenty od Pfizeru. Ne všechny jsou však pravdivé

Dnes vám přinášíme další dotaz od čtenáře, který se tentokrát týká třetí dávky vakcíny proti novému koronaviru.

Zdroj: Deník- seriál Deníku o tom, čemu lidi věří v souvislosti s covidem. Každé tvrzení prověříme a napíšeme o něm
- začali jsme 10 tvrzeními o očkování, které často kolují mezi lidmi a od té doby jsme každý další den rozeberali jednu další fámu či pravdu, pohromadě je najdete na www.denik.cz v rubrice o fake news
- odpovídáme i na vaše otázky

Otázky čtenářů

Email: 
Dobrý den. Před rokem jsem měla covid, jsem dvakrát očkovaná, před týdnem jsem byla na protilátkách, mám 22 600 jednotek, zajímá mě, jestli musím na třetí dávku. Ludmila Pavičová

Odpověď Deníku:
Vážená paní Pavičová, bohužel nevíme, jakých jednotek máte přes dvacet tisíc. Číslo 22 600 navíc naznačuje, že nepůjde o užívané BAU/ml, kde už čísla kolem 400 značí dostatečné množství protilátek. Každopádně pokud jste covid prodělala a máte dvě dávky očkování, existuje obecné doporučení světové zdravotnické organizace pro takovéto lidi.

Jelikož mají takzvanou dvojitou ochranu (prodělání i očkování), doporučuje se takovýmto lidem jít na přeočkování třetí posilující dávkou až zhruba po devíti měsících od termínu druhého očkování, tedy zhruba o čtvrt roku později než těm očkovaným, kteří covid neprodělali.

Pravda a lži o covidu: Je ve vakcínách grafen a mohou za problémy se srdcem?

A na vaši otázku jednoduše: na očkování jít v tuto chvíli nemusíte, protože to není povinné. Ale jak odborníci, s nimiž spolupracujeme, tak drtivá většina odborníků u nás ve světě doporučuje na posilovací dávku jít dle výše popsaného.

Děkujeme Vám za váš zájem, redakce.

Výzva čtenářům Deníku a deník.cz

Je dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že média neříkají o covidu pravdu. Že zamlčují rizika, negativní dopady vakcíny a další zásadní informace, které jsou v rozporu s tím, co slyšíte od vlády a většiny expertů v televizi či čtete v novinách.

Možná, že tento pocit máte i vy či vaši blízcí nebo známí. Proto se na Vás obracíme s nabídkou: pošlete nám konkrétní informace o varovných případech spojených s pandemií či vakcinací, o nichž víte a o kterých se veřejně nikdo nedozví.

Svoje podněty, prosím, pište na email na adresu: alena.pancerova@denik.cz anebo poštou na adresu U Trezorky 921/2, 158 00 Praha 5 – Jinonice, na obálku nadepište Covid.

Každou upřímně míněnou informaci od Vás prověříme a bez ohledu na výsadek našeho šetření o ní v Deníku napíšeme.

Předem děkujeme,
Roman Gallo
šéfredaktor Deníku