Topení 

Jedním z největších žroutů energie v domácnostech patří právě vytápění. Snížení nákladů můžete dosáhnout nejen vhodným zateplením objektu, výměny oken, ale dosti výrazně lze ušetřit už pouhým nastavením komfortní teploty.

Podle propočtů odborníků už tím, že snížíte požadovanou teplotu o jeden stupeň Celsia, lze ušetřit  až 10 procent z celkových ročních nákladů. Snížit náklady pomůže i vypnutí topení v místnostech, které nejsou využívané. Stejně tak je vhodné vypínat topení v noci. Nejenže ušetříte, ale v chladnější místnosti (kolem 18 stupňů Celsia) se i lépe spí.

Bohemia Energy.
PŘEHLEDNĚ: Bohemia Energy končí. Co mají dělat zákazníci, jak se zachovat

Nabíječky 

Chytré mobilní telefony, tablety či notebooky se staly nedílnou součástí našich životů. Jen málokdo si dnes umí život bez nich představit. Vzhledem k frekvenci jejich využívání je zapotřebí je velmi často dobíjet, a to i několikrát za den. Nezřídka proto někteří ponechávají kvůli pohodlí nabíječky stále připojené v zásuvce.

Nejenže tento zlozvyk je nebezpečný, protože nabíječky mají na svědomí již řadu požárů, ale i neekonomický. Nabíječky i když nenabíjí spotřebovávají energii. Jde většinou jen o pár wattů, v souhrnu ale lze ušetřit několik stovek korun ročně.

Osvětlení 

Pokud v domácnosti používáte staré žárovky, pak zvažte přechod na moderní LED. Počáteční investice je sicevětší, v závislosti na typu a výkonu může být rozdíl i více než sto korun, ovšem následné úspory jsou neoddiskutovatelné.

LED svítidla mají delší životnost a spotřebovávají mnohem méně energie. Na jedné výměně klasické žárovky za LED můžete ušetřit ročně i více než čtyři sta korun. V rámci úspor se doporučuje rovněž v místnosti, kam neplánujete návrat zhruba do pěti minut, zhasínat.

Jističe 

Ušetřit peníze lze i změnou jističe. Pokud již nevyužíváte na příkon náročné stroje, jako například starou domácí cirkulárku či svářečku, ale naopak používáte moderní šetrné spotřebiče, nechte si překontrolovat jistič.

Je možné, že stále máte zbytečně silný jistič. Kvůli tomu platíte měsíčně zbytečně vysoký paušál.  Například výměnou třífázového jističe o velikosti 40 A na jednofázový o velikosti 25 A lze ušetřit i stovky korun za rok. 

Ilustrační foto.
O klienty Bohemia Energy se postaráme, slibují dodavatelé

Spotřebiče 

Praní, vaření, mytí nádobí, ale i uchovávání potravin v ledničce. Na trhu je celá řada spotřebičů. Při jejich pořizování se prioritně zaměřte na spotřebu. Orientaci v tomto vám usnadní energetický štítek. Na něm je vždy uvedeno, do které kategorie daný výrobek spadá (kategorie D je nejméně ekonomický, naopak kategorie A spolu se znaménky plus jsou ty nejúspornější). Pokud vyměníte starou lednici za novou úspornou, můžete ušetřit až 20 procent z celkových ročních nákladů.

Rozmístění spotřebičů 

Jak moc ten či jiný spotřebič bude hltat elektrický proud nezáleží pouze na jeho spotřebě, ale rovněž i na jeho „chytrém“ umístění. Pokud lednici postavíte vedle radiátoru, nebo vedle horkovzdušné trouby, je zřejmé, že ke chlazení bude potřebovat více energie. To samé platí například i o bojlerech používaných pro ohřev teplé vody – nikdy bychom je neměli umisťovat do chladného sklepa.

Funkce odložený start

Stejně jako se technologicky a softwarově zdokonalují mobilní zařízení, pokrok neminul ani pomocníky v podobě praček, sušiček či myček nádobí. Na moderních modelech lze již najít funkci s názvem „Odložený start“. Ta se dá dobře využít v případě, kdy máme sjednaný tarif s levnější sazbou ceny elektřiny v konkrétní čas. Ušetřit tím lze v rámci roční spotřeby nemalé peníze.

Bohemia Energy.
Bohemia Energy kvůli extrémním cenám končí. Má až 900 tisíc odběrných míst

Pohotovostní režim 

Stačí si sednou na gauč, stisknout knoflík na ovladači a spustí se televize, domácí kino, hudební sestava. Otevřete víko notebooku a nemusíte čekat na „náběh“ systému. Mít tyto věci v pohotovostním režimu je zkrátka velmi pohodlné. Ovšem za komfort se platí. Podle některých