Ve sváteční úterý provedly laboratoře téměř 33 tisíc testů, asi o 38 tisíc méně než v pondělí a o 30 tisíc míň než před týdnem. V mimopracovní dny je úterních 470 případů nejvyšší počet od poloviny května.

Podíl odhalených případů nákazy na počtu testovaných v úterý rostl. V kategorii preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných testů, podíl nově potvrzených případů nemoci mírně stoupl z 0,41 procenta za předchozí úterý na 0,84 procenta.

Očkování proti koronaviru - ilustrační foto
Vakcíny z domovské země v ČR neplatí. Studenti z ciziny se proto očkují podruhé

U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních vzrostl z 2,48 na 3,05 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 2,94 na 4,93 procenta.

Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 31 nově potvrzených případů, to je o jednoho méně než předchozí den. Mezi jednotlivými regiony je situace odlišná. Nejrychleji se onemocnění nyní šíří v hlavním městě, kde na sto tisíc obyvatel připadá v průměru 50 nových případů za posledních sedm dní.

Reprodukční číslo nad jedničkou 

Následuje Moravskoslezský kraj se 47 případy. Naopak nejlepší situace je v Libereckém kraji, kde je incidenční číslo sedm. Mezi okresy zůstává nejméně příznivá situace na Berounsku a Opavsku. V Berouně a okolí připadá na sto tisíc obyvatel zhruba 84 nových případů nákazy za posledních sedm dní, v okrese Opava je to o čtyři méně.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Nemocnice zbrojí na další vlnu covidu. Mají nové obleky i zásoby kyslíku

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, k dnešku nepatrně kleslo na 1,10. Předchozí den bylo o dvě setiny vyšší. Nad hodnotou jedna, která je hranicí pro zrychlování epidemie, se drží od 26. srpna.

Od začátku epidemie, která v Česku začala loni na jaře, se koronavirus prokázal u 1,69 milionu lidí. Většina se uzdravila, 30 455 nakažených zemřelo. V nemocnicích je nyní s covidem-19 hospitalizováno 201 lidí, z toho 38 je ve vážném stavu.