S předsunutými jednotkami se zatím počítá na středním Slovensku u Zvolena. „Systém Patriot bude dočasně umístěný na letecké základně vzdušných sil Sliač, další prostory aktuálně konzultují odborníci na systém Patriot tak, aby ochranný deštník pokrýval co největší území Slovenska, včetně námi stanovených prioritních cílů na ochranu,“ sdělila mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Ruští vojáci na Ukrajině
Měsíc války na Ukrajině: Jak ve skutečnosti postupuje ruská armáda

Česká strana dle ministryně obrany Jana Černochová chce vybudovat co nejdříve battlegroup, které by i velela. „Na Slovensko odjedou čtyři stovky vojáků,“ upřesnila s tím, že zbytek ze schválených 650 bude rezerva určená pro střídání vojáků. Vytvoření nové jednotky je podle ní reakcí na „bezdůvodnou agresi“ Ruska vůči Ukrajině, pro kterou neexistuje v civilizovaném světě omluva.

Umístěna má být ve vojenském obvodu Lešť na Zvolensku (jihovýchodně od letecké základny Sliač). Češi budou velet mezinárodní jednotce s vojáky z Německa, Polska, Slovinska, Nizozemska a USA.

Podle armádního generála v záloze Jiřího Šedivého jde o dobré rozhodnutí. „Máme odpovědnost ke svým partnerům z aliance,“ řekl Deníku. Vnímá to jako logický krok i z ohledu na známost slovenského prostředí a daných vojenských prostorů českou armádou. „Nejdeme do neznáma. Velitelé a z části i vojáci oblasti znají třeba ze společných vojenských cvičení,“ dodal. Vytvoření potřebných podmínek pro vojáky je podle něj díky hotové základní infrastruktuře možné v relativně krátké době.

Česká armáda kromě velení a spojení vyšle do uskupení mechanizovanou jednotku, vojenskou policii a postará se o logistické zabezpečení.

Poslanci schválili mandát do poloviny příštího roku. Celkové náklady na slovenskou misi mají činit zhruba 540 milionů korun, které budou hrazeny z rozpočtu ministerstva obrany.

Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Jiřího Kobzy si má vláda vyjasnit, jaké konkrétní úkoly budou vojáci plnit a „jestli nemůže dojít k nějakému zneužití této obranné mise“.

Duny na Záhoří? Pozor na zákaz

Před pár dny odborníci spekulovali o novém rozmístění vojáků NATO i v západoslovenské oblasti Záhoří (Záhorie) blízko českých hranic. Unikátní pro váté písky - nacházejí se tam nejrozsáhlejší písečné duny ve střední Evropě. Před deseti lety tamní vojenský újezd částečně zpřístupnili veřejnosti, stal se i cílem turistů.

Voják se speciálním odstřelovačským výcvikem, ilustrační foto
Kde je Wali? Rusové tvrdili, že zahynul. Jsou to lži, hlásí sám elitní sniper

Za aktuální situace slovenská vláda podmínky změnila. „Platí zákaz vstup do tamního Vojenského obvodu Valaškovce a vymezených častí Vojenského obvodu Záhorie. Také je zakázáno vytvářet nákresy, plány, fotografovat nebo natáčet záběry objektů obranné infrastruktury,“ informovalo slovenské ministerstvo obrany.

Rozsáhlý výcvikový prostor na Záhoří je využívaný přes sto let od vzniku Československa. Podle nepotvrzených informací tam americká armáda na počátku devadesátých let nacvičovala operaci Pouštní bouře. Později tam mělo cvičit i americké letectvo. Traduje se, že během druhé světové války v oblasti německý Wehrmacht nacvičoval své tažení do Afriky.