Předchozí
1 z 3
Další

Možná díky němu dokázal spolu s dalšími kolegy prosadit potřebnou insolvenční novelu. Marek Výborný je přesvědčen, že lidovci budou po příštích volbách natolik silní, že se vláda bez nich neobejde. Trvá přitom na zásadě, že v ní nesmí sedět žádný trestně stíhaný politik.

Ve volbě předsedy jste zvítězil díky uvěřitelnému důrazu na konzervativní hodnoty. Co to ve vašem pojetí znamená?
Myslím, že tomu každý člověk rozumí. Jde například o to, že normální je nekrást, nelhat a že svoboda není ničím bezbřehým, kdy si mohu dělat, co chci, ale je to také zodpovědnost. A že solidarita není socialismus ani slabost.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný
Lidovci si zvolili nového lídra. Předsedou KDU-ČSL se stal Výborný

Říkáte, že tomu každý rozumí. Já moc ne, neboť to, co jste zmínil, by jistě podepsali levicově, pravicově, konzervativně i liberálně zaměření lidé. Jde přece o základní postuláty, které platí obecně, nebo se mýlím?
To, že se nemá krást a lhát, říkáme pochopitelně dětem odmalička. Spíš jsem tím chtěl připomenout, že jde o myšlenky, které nepodléhají módním vlnám. U liberálů, nebo spíš neoliberálů, bych si nebyl jistý, jestli to vidí stejně.

Zda nezastávají stanovisko, že vše se mění, a tak zatímco dnes v dotaznících píšeme do příslušné kolonky otec a matka, v budoucnu bychom vyplňovali rodič jedna a rodič dva. To, co je léta odzkoušené, bychom měli respektovat a ctít. Přitom zdůrazňuji, že být konzervativní neznamená návrat do pravěku.

V české společnosti to až tak neprožíváme, ale v západní Evropě nebo USA je debata o genderové problematice, feminismu, manželství stejnopohlavních párů intenzivní. Je to podle vás určující charakteristika společenského diskursu 21. století?
Nevím, zda jde o určující téma, ale odráží to současnou mentalitu společnosti v některých zemích. Je ovlivněna společenským vývojem a nepochopením svobody, která je vnímána jako možnost bez mantinelů, zodpovědnosti. Proti tomu my stavíme tezi, že svobodný může být člověk jen do chvíle, než začne ohrožovat svobodu druhých lidí.

Zdroj: Deník/Martin Divíšek

Liberál by asi namítl, že projevem nejvyššího stupně svobody i vyspělosti společnosti je, že se člověk bez obav může přihlásit ke své sexuální orientaci, že třeba žena může říct, že miluje ženu a chce ji pojmout za manželku.
S naprostou většinou z toho, co jste řekla, souhlasím. Nemyslím si, že stát je tu od toho, aby upravoval emocionální náklonnost lidí, ale od toho, aby institucionalizoval vztah, který v sobě nese jak moment lásky, tak odpovědnosti za novou generaci, za ekonomické a sociální vazby mezi dvěma lidmi. Když vedeme debatu o rodině, jde nám především o její stabilitu a tu podle nás tvoří táta, máma, děti, babička a děda. Nemám tím vůbec na mysli tradiční rodinu z minulých století.

Ta se logicky vyvíjí, především proto, že sociální status ženy v 19. století byl úplně jiný než dnes, a k němu my se samozřejmě nechceme vracet. Jsem přesvědčen, že máme podporovat rozvoj profesní kariéry žen. Měli bychom se poučit v Německu, kde ženy už během rodičovské dovolené běžně využívají zkrácené úvazky. Tím si udržují odbornost i v době, kdy pečují o malé děti.

Při současné vášnivé výměně názorů o adresátech zvýšeného rodičovského příspěvku padla otázka, jestli není načase zkrátit rodičovskou dovolenou, která je v rámci EU u nás nejdelší. Co si myslíte vy?
V debatě kolem rodičovského příspěvku mi hlavně přišly naprosto nesmyslné návrhy, že jeho zvýšení by se týkalo až dětí narozených po 1. lednu 2020. Doufám, že se vláda touto nespravedlivou cestou nevydá.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
Kauza zástupců z Tchaj-wanu: Lidovci vyzvali Novákovou k rezignaci

Jde ovšem o novelu zákona, která by platila od určitého data, a jak připomněl prezident Miloš Zeman, legislativa nesmí být retroaktivní.
A dovedete si představit situaci kolem Vánoc, kdy se budou uměle odkládat porody?

Tomu vůbec nevěřím. Děti se podle mě rodí proto, že se dva lidé mají rádi a chtějí mít potomky, ne kvůli 80 tisícům navíc.
Ve Španělsku před pár lety se to stalo v opačném gardu. Příspěvek se tam od ledna snižoval, takže všichni chtěli odrodit ještě ve starém roce, to je doložitelný fakt. Jsme lidi, takže si nic nenamlouvejme. Souhlasím s vámi, že by to tak být nemělo, ale realita je prostě jiná.

A co ta délka rodičovské dovolené, nejsou čtyři roky skutečně příliš?
Určitě ne. Podle nás je nejlepší důchodovou reformou dobrá rodinná politika. Pokud chceme systém udržet, je třeba, aby ho měl kdo financovat, a proto potřebujeme zvýšit porodnost a také ji ocenit.

Když se podíváte na grafy vývoje porodnosti, Česká republika, na rozdíl od většiny Evropy, roste. Nemýlím-li se, jsme na čtvrtém či pátém místě. První příčku v porodnosti obsazuje Francie, ale my už jsme předstihli třeba Finsko. Aby byl systém udržitelný, měli bychom mít v průměru 2,1 dítěte na ženu.

Matky malých dětí by uvítaly možnost kratších úvazků
ČERNÁ A BÍLÁ: Měli by všichni dostat 300 tisíc na narozené dítě?

Zatímco dnes je to 1,7, tudíž se musím zeptat, jak má vláda zařídit růst čili co je dobrá rodinná politika?
Nesmějí to být jen fráze, protože teď dělá prorodinnou politiku kde kdo a takřka každý zachraňuje rodinu. KDU-ČSL to ale promýšlí dlouhodobě a přichází s návrhy opatření, v nichž se rodina skutečně uvidí. Jde například o podporu vícečetných rodin, protože v nich dnes výrazně klesá příjem na hlavu.

Proto chceme navázat sociální odvody na počet vychovávaných dětí. Tento systém promítneme do novely zákona, podle níž by rodiče čtyř a více dětí žádné peníze na sociální pojištění neodváděli. Nejde ale jen o peníze. Chceme také přirozeně lidsky ocenit rodiny a vytvořit mámám a tátům prostor na to, aby na sebe a děti měli čas.

To si tedy ráda poslechnu, jaký nabízíte recept v době, kdy každý spěchá, je večer unavený, protože si buduje kariéru…
…a syn nebo dcera se jen dovezou ze školy na kroužek, udělají se rychle úkoly, vyčistí se zuby a jde se spát. Tak to často funguje a přesně o tom mluvím. Nedávno jsme se s odborníky z Centra pro rodinu shodli na tom, že vedle finanční pomoci musíme rodinám vytvořit i čas, například formou zkrácených úvazků.

Kateřina Perknerová
Komentář Deníku: Vládo, přestaň rozhazovat. Mysli!

Mluvíte o rodině jako základním stavebním prvku státu a zároveň hodnotě o sobě samé. Není to ale chiméra, když se u nás rozvádí každé druhé manželství a velká část dětí vyrůstá převážně jen s matkou?
Uvědomuji si to. Rodina prochází krizí, za kterou si můžeme sami. Bylo by nepoctivé házet to na kohokoliv jiného. Občas se setkávám s názorem, že za krizi rodiny mohou homosexuálové, ale to je nesmysl. Je to hozená rukavice stabilním rodinám, svazkům mužů a žen, aby dokázaly pečovat o své vztahy.

Je vám přitom jedno, zda jde o pár muže a ženy s oddacím listem, nebo bez něj?
Míním, že stabilizačním prvkem rodiny je jednoznačně manželství. Není to věc, kterou by měla KDU-ČSL na praporu, nejde o klíčový bod naší politiky, ale jako konzervativní strana se hlásíme k nějakým hodnotám, a když hrozí jejich relativizace, musíme být první, kdo je bude hájit.

Pro liberálně naladěného člověka je drsným způsobem hájil kněz Petr Piťha, když z kazatelny hřímal, že rodiny budou rozehnány a děti zašantročeny, k čemuž postačí, že jim rodiče řeknou, že muž a žena nejsou totéž. „O svém pohlaví rozhodne dítě samo, a proto budete povinni je vychovávat bezpohlavně a potažmo mu nebudete moci dát ani jméno,“ pravil. Jak jste to vnímal?
Nejsem přítel podobných vyjádření. Přivítal jsem, že když jsme na půdě sněmovny vedli debatu o manželství (jde o lidovecký návrh na ochranu manželství jako svazku muže a ženy i o protinávrh na uzákonění manželství stejnopohlavních párů pozn. red.), až na výjimky jsme ji vedli velmi věcně, slušně a kultivovaně.

Avšak bez závěru.
Zatím. Nejde o téma, které musíme ukončit hned teď, nic nás k tomu netlačí. Je to ale ukázka, jak by měla vypadat debata ve sněmovně v hodnotové otázce.

Půjdete se podívat na výstavu fotografií Roberta Vana „Jedna láska, jedno manželství“, která je tady v Poslanecké sněmovně?
Určitě ano, nemám s tím problém. Zatím jsem neměl čas, neboť poslední dny jsou pro mě velmi hektické.

Čímž jsme se dostali k zásadnímu zlomu ve vašem politickém životě, tedy zvolení předsedou KDU-ČSL. Vyhrál jste přesvědčivě, a ačkoli komentátoři hledají různá zdůvodnění, podle mě šlo o vyjádření touhy členské základny po změně, nové energii, neokoukaných tvářích. Není obměna předsednictva až příliš radikální?
Nevidím to tak. Kontinuita je zachována v osobě předsedy poslaneckého klubu a místopředsedy strany Jana Bartoška i předsedy senátorského klubu Petra Šilara. A kromě nich je tam náš tandem, který jsem velmi uvítal, tedy já coby reprezentant poslanců a první místopředsedkyně Šárka Jelínková jako zástupkyně senátorů.

Alena Schillerová (vpravo) a Jana Maláčová.
Naštvané matky a otcové píší ministryni Maláčové. Kvůli rodičovské

Nebojíte se při vší úctě že z veřejného prostoru vymizíte, protože právě paní Jelínkovou i další místopředsedy skoro nikdo nezná?
Věřím, že se to brzy změní. KDU-ČSL si je vědoma svých silných regionálních kořenů, máme druhý nejsilnější senátorský klub a v předsednictvu jsou úspěšní komunální politici z Čech náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek, z Moravy náměstek brněnské primátorky Petr Hladík a ze Slezska náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec. Průměrný věk je 43 let, což považuji za potvrzení faktu, že KDU-ČSL je moderní středopravicová strana.

Senátoři se podepsali pod výzvu premiérovi, aby odvolal ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou. Připojil byste se k nim?
V tomto duchu jsme přijali naprosto jasné usnesení na sjezdu. Pro KDU-ČSL je zcela nepřijatelné, aby jakákoliv ambasáda cizího státu zasahovala do suverénních rozhodnutí českých ministerstev (na výzvu čínského velvyslance byli z MPO ze schůzky diplomatů vykázáni zástupci Tchaj- -wanu pozn. red.). Je to ale odpovědnost premiéra Babiše, nikoli naše.

Ve středu se ve sněmovním školském výboru převoloval předseda. Vyloučeného člena ODS Václava Klause jr. měl nahradit Martin Baxa. To ale neprošlo. Petr Fiala uvedl, že jde o porušení zatím dodržovaných dohod. Co tomu říkáte vy?
Komentoval jsem to podobně. KDU-ČSL vždycky bude ctít dohody, byť nejsou psané. Místo předsedy školského výboru náleží ODS, a to by mělo platit. Úplně nerozumím tomu, co tady hnutí ANO rozehrálo.

Na sjezdu zazněla kritika k angažmá v Sobotkově vládě přesto, že jste splnili 80 procent svých programových bodů. Vnímáte to jako chybu?
Ne. Účast v Sobotkově vládě považuji za úspěšnou, splnili jsme většinu ze slibů, s nimiž jsme do ní šli. Bylo by pokrytecké a nepoctivé teď říkat, že to tak nebylo. Všichni naši ministři Daniel Herman, Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka na tom mají obrovský podíl. Já jsem jen řekl, že jsme ve vládě udělali několik chyb, a kdybychom si je nepřiznali, nemohli bychom růst.

Premiér Andrej Babiš a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Matky donesly Babišovi použité pleny. O rodičovské budeme jednat znovu, slíbil

Které to byly?
Někdy jsme řešili věci za své koaliční partnery, předkládali jsme je my, ačkoli to byla agenda tehdejšího ministra financí Babiše. Do vlády, v níž byla naším hlavním koaličním partnerem ČSSD, jsme šli jako nováčci a na začátku nikdo nemohl vědět, jak nevypočitatelně se někteří ministři budou chovat.

Netajíte se tím, že byste si přál účast lidovců v příští vládě. Na základě současných preferencí lze odhadovat, že v ní bude opět dominantním hráčem hnutí ANO.
Příští volby budou za dva a půl roku a nikdo nemůže vědět, kdo v nich uspěje a kdo bude sestavovat vládu. Já se nechám překvapit.

Je pro vás hnutí ANO žádoucí koaliční partner, pokud bude Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo očištěn?
Medvěd se porcuje až po honu, takže to je čirá spekulace.

Lidé by ale jistě rádi věděli, jak na tom nový předseda lidovců s Andrejem Babišem je a zda si s ním dovede představit vládní spolupráci?
Nedovedu si představit vládní spolupráci s žádnou extrémní stranou z okrajů spektra, ať už je to KSČM, nebo SPD. Dále platí to, co jsme řekli před volbami, po volbách, před sjezdem i po něm a jsme v tom pro voliče naprosto srozumitelní, totiž že nebudeme ve vládě, v níž by byla trestně stíhaná osoba.

Jinými slovy, kdyby byl Andrej Babiš zproštěn obvinění, do vlády byste s ním šel?
Do vlády nejdete kvůli tomu, kdo v ní sedí, nespojujete se s někým, ale za něco. Konkrétně za program, který jste slíbili voličům. To musí rozhodovat. Pokud tady bude silná KDU-ČSL, a já pro její úspěch udělám úplně všechno, bude moci realizovat své sliby. Víme, že nejlépe se to dělá ve vládě. Nikdo dnes ovšem netuší, jak bude po volbách vypadat, a už vůbec ne, kdo ji bude sestavovat.

K vašim osobním prioritám patří vzdělávání, ale také problematika exekucí. Chcete nějak navázat na insolvenční novelu, kterou jste pomáhal ve sněmovně prosadit?
Jsem rád, že se nám podařilo najít konsenzus, pro novelu hlasovalo 159 poslanců napříč kluby. V tom chci pokračovat. Připravujeme předpis, na jehož základě by nebylo možné, aby u nás byly děti v exekuci. Je neuvěřitelné, že se v ní může kvůli nezodpovědnému chování rodičů ocitnout třeba dvouleté dítě.

Musíme také řešit pozici exekutorů a jejich krajské příslušnosti. Je tu i otázka marných exekucí, protože není důvod, aby se protahovaly ty, u nichž je zjevné, že dluh je nevymahatelný.

Premiér Andrej Babiš
Andrej Babiš: Premiérem chci určitě být do roku 2025

A co odpuštění dluhového příslušenství, tedy toho, co se na exekuci kromě jistiny za léta nabalilo?
To bych rád prosadil, hlavně mi jde o oddlužení u historických exekucí, tedy před přijetím novely zákona o spotřebitelském úvěru, kdy tu bujely šmejdské praktiky, které ze stokorunových dluhů dělaly desetitisícové.

V jednom posjezdovém rozhovoru jste řekl, že do KDU-ČSL musíte vrátit režim a pořádek. Co to znamená?
K těm slovům ještě patří řád. Pokud má fungovat jakákoli firma, společnost, škola nebo strana, musejí být nastavené mechanismy rozhodování a komunikace. Vzhledem k našemu vládnímu angažmá jsme měli hodně práce na ministerstvech, spoustu věcí jsme prosadili, ale trochu jsme zanedbali práci s regiony. Na to se chci soustředit, abychom dokázali růst. KDU-ČSL neuspěje v kancelářích nebo zasedacích místnostech, ale jedině mezi lidmi.

Za necelé dva měsíce půjdeme volit do Evropského parlamentu. Všichni mluví o důležitosti těchto voleb ve světle brexitu a sílících populistů. Jaký je váš volební cíl?
Udržet silnou pozici Evropské lidové strany, jejíž součástí KDU-ČSL je. V minulých volbách jsme získali tři mandáty, což nikdo nepředpovídal. Máme pracovité europoslance Pavla Svobodu, Tomáše Zdechovského a Michaelu Šojdrovou, kteří znovu kandidují. Zároveň máme na kandidátce řadu dalších vynikajících osobností, ať už je to brněnský politik Jaroslav Suchý, nebo mladý jihočeský lidovec František Talíř.

Se všemi jsem se potkal na sjezdu v Brně a řekl bych, že ta kandidátka zvoní. Chceme minimálně potvrdit tři mandáty, ale Tomáš Zdechovský, který věřil v roce 2014 ve tři, dnes říká, že získáme čtyři. Kdo si neklade vysoké cíle, nedosáhne jich.

Podporujete iniciativu Michaely Šojdrové na přijetí několika dětí bez doprovodu z řeckých utečeneckých táborů?
Je to symbolické gesto. Tak jako jsme za vlády Miloše Zemana přijali tisíce uprchlíků z Bosny a Hercegoviny kvůli válce v Jugoslávii, nevidím důvod, proč by Česká republika podobně jako Slovensko nebo Maďarsko nemohla při dodržení všech bezpečnostních zásad dočasně přijmout několik těchto dětí a pomoci jim.

KDO JE MAREK VÝBORNÝ
* Narodil se 10. července 1976 v Heřmanově Městci.
* Vystudoval historii a teologii na Univerzitě Palackého v Olomouci.
* V roce 2001 nastoupil na Gymnázium Pardubice, kde učil dějepis, základy společenských věd a latinu. Od srpna 2012 do loňského března byl jeho ředitelem.
* Ve své domovské farnosti v Heřmanově Městci poskytuje službu akolyty a je aktivním členem České křesťanské akademie.
* V říjnu 2017 byl zvolen poslancem a na lidoveckém sjezdu 29. března 2019 předsedou KDU-ČSL.
* Je ženatý, má tři děti a jeho otcem je Miloslav Výborný, bývalý ministr obrany za KDU-ČSL a ústavní soudce.

Europoslankyně Michaela Šojdrová přichází na schůzku s premiérem Andrejem Babišem ohledně přijetí syrských sirotků.
Sirotci či Erasmus. Tváří KDU-ČSL do eurovoleb je Šojdrová