V minulém týdnu postupně přírůstek nových případů nákazy koronavirem výrazně zrychloval, a to z pondělních 168 až na pátečních 279, což byl největší denní nárůst od 28. června. O víkendu pak nárůsty případů zpomalily, což je ale obvyklý jev kvůli poklesu počtu prováděných testů.

O víkendu se počty testů propadly z předchozích zhruba 6000 za den na asi 2000 denně. Podíl nově zaznamenaných případů nemoci na počtu testů ale vytrvale rostl od pondělních 2,9 procenta až na nedělních 6,74 procenta. Množství testů za pondělí zveřejní ministerstvo až dnes odpoledne.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
Různé stupně pohotovosti. Ministr Vojtěch představil semafor pro regiony

Nadále také v posledních dnech prudce roste počet lidí aktuálně trpících nemocí covid-19. Jen od minulého pondělí stoupl o více než dvě pětiny na přibližně 3800. Nejvyšší počet nemocných byl od začátku epidemie v polovině dubna, kdy se pohyboval kolem 4600.

 #interaktivni-infografika|62dc426a-1be7-4b05-b1ae-f09ae3bbf34a#

Největší nárůst nových případů covidu-19 za uplynulý týden se objevil na Jihlavsku a Prachaticku. Na Jihlavsku bylo za posledních sedm dní zaznamenáno asi 54 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel a na Prachaticku 51 případů.

Premiér Andrej Babiš
Účinnější boj proti epidemii. Babiš chce centralizovat hygienické stanice

V Jihlavě se nemoc objevila v Alzheimercentru, kde testy v minulých dnech prokázaly nákazu u 40 klientů a 17 zaměstnanců. Na Prachaticku jsou nakaženi převážně zahraniční pracovníci jedné firmy. Hygienici tam otestují 270 pracovníků, výsledky budou znát koncem týdne.