Důchodci dostali na začátku roku přidáno nejvíc za poslední roky, v průměru 901 korun měsíčně. Nově tak berou 13 319 korun. A ti penzisté, kterým bylo více než 85 let, mají na přilepšenou další tisícovku.

Zdroj: Redakce

Deník se u té příležitosti podíval na to, jak se poslední zvýšení projevilo v každém z okresů – a to jak u mužů, tak i žen zvlášť.

Ukázalo se, že nezamýšleným důsledkem valorizace bylo další prohloubení už tak velké mezery v důchodech dle pohlaví.

Ilustrační foto.
Mají mít ženy stejné důchody jako muži? Čtenáři mají zcela jasno

Praha versus Znojmo

Nejvyšší „sólo“ starobní důchody pobírají senioři v hlavním městě. Průměrný pražský důchod vyskočil přes 14 tisíc korun měsíčně.

Naopak v okrese Znojmo chodí penzistům od státu skoro o dva tisíce korun méně než v hlavním městě.

Když se ale zanalyzují důchody po valorizaci zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy, jako „nejbohatší“ penzisté se ukážou pánové (zejména bývalí havíři) z Karvinska. Ti dostávají v průměru 16 109 korun.

Dámy mají smůlu. Zase

Právě na příkladě okresu Karviná se dají názorně ilustrovat obří rozdíly v důchodech mužů a žen. Tamní dámy berou téměř o pět tisíc korun méně než jejich partneři. V celé republice jsou pak starobní „sólo“ důchody žen o 2,5 tisíce nižší než mužů.

Ilustrační foto.
Alimenty dluží méně a méně rodičů. Průměrný dluh ale stále činí 92 tisíc korun

Lednová valorizace tento rozdíl o dalších desítky korun prohloubila. Je to logické: penze se zvyšovaly oběma pohlavím podle stejného procentuálního klíče, a dámy s nižšími důchody tak dostaly přidáno méně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) si nicméně nyní nechala vypracovat zprávu o příčinách rozdílných úrovní důchodů. Co z ní vyplynulo?

Komise pro spravedlivé důchody by se měla zabývat možnostmi, jak srovnat rozdíly penzí.
Mezi sedm navrhovaných řešení patří například paušální zvýšení důchodu za každé vychované dítě o pevnou částku či zavedení diferencované valorizace důchodů žen a mužů.

Zemědělská půda mizí kvůli továrnám i skladům. Ale především kvůli bytům

Jak bude příští rok

Politici, konkrétně dvě ministryně se už také začaly dohadovat, o kolik by měli penzisté dostat přidáno od příštího roku.

Jana Maláčová prosazuje opět částku alespoň 900 korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je pro zvýšení penzí maximálně o 750 korun.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Kolik nás kde žije: která města a vísky postupně vymírají. A kde lidé přibývají