„Řešili jsme koordinaci práce s krajskou hygienickou stanicí. Ty kapacity jsou maximálně vytížené, takže musely pomáhat jiné krajské hygienické stanice," řekl hejtman Ivo Vondrák. Přiznal také, že mají stále ještě nedostatečný počet těch lidí, kteří by měli být v karanténě.

„To se v tuto chvíli řeší a já věřím, že těch lidí v karanténě ještě přibyde," dodal s tím, že je potřeba mít jistotu, že se nakažení nebudou pohybovat ve společnosti a šířit nákazu. Uvedl rovněž, že navýší testovací kapacity.

Cestující čekají na odbavení 1. července 2020 v hale Letiště Václava Havla v Praze
ON-LINE: Denní nárůst případů covidu v ČR se snížil. Přesto je 3942 nakažených

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na úvod uvedl, že bylo potřeba se sejít u jednoho stolu. „Z jednání mám dobrý pocit," řekl Vojtěch. „Dohodli jsme se na posílení odběrových míst, tedy zejména Fakultní nemocnice v Ostravě. Je možné využít i laboratoře v jiných krajích. Cílem je skutečně, aby se testovalo a trasovalo," dodal. 

Situace neeskaluje

„Situace v tuto chvíli nikam neeskaluje. Když se podíváme na data, tak vidíme sestupný trend. Čísla postupně klesají i zde v rámci regionu. Já věřím, že se situace bude zlepšovat," řekl Vojtěch.

Podle něj situaci výrazně pomohlo i rozhodnutí společnosti OKD, která se rozhodla své závody pozastavit. „OKD se těžbu rozhodla přerušit dobrovolně, je jí za to zapotřebí poděkovat. Je to pomoc při zvládnutí nemoci,“ řekl. Zdůraznil, že nakažení horníci (a jejich rodiny nebo známí) mívali v drtivě většině bezpříznakový či velmi mírný průběh koronavirového onemocnění. 

„Věřím tomu, že pozastavení závodů pomůže výrazně zklidnit situaci, a že to zkrátka zvládneme,“ dodal také. 

Právě na Karvinsku se nákaza nejvíce rozšířila mezi horníky uhelné společnosti OKD. Firma od pátku na Karvinsku přeruší těžbu ve všech dolech, protože na dolech ČSM mělo nemoc víc než 20 procent z testovaných pracovníků.

Ilustrační foto.
OKD kvůli koronaviru přeruší těžbu ve všech dolech

V regionu připadá za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel zhruba 290 nakažených. V sousedním okrese Frýdek-Místek, který je druhým nejzasaženějším v zemi, je zhruba 37 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v ČR klesl ve středu po téměř týdnu zpět pod stovku. Laboratoře odhalily 92 nakažených, nejméně za osm dní. Za dnešek do 17:30 přibylo 70 nemocných, víc než ve středu za stejnou část dne. Nejpostiženějším regionem zůstává Karvinsko. Dosud se v Česku nemocí covid-19 nakazilo 12.116 lidí, vyléčilo se jich 7821, úmrtí je 353. Aktuálně tak v zemi je 3942 nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.