"Šestého ledna tohoto roku zahájila národní bezpečnostní rada předběžné vyšetřování velezrady," oznámila bezpečnostní rada. "Ve stejný den byl předběžně zatčen bývalý ředitel (kontrarozvědky) KNB K. K. Masimov, který je podezřelý ze spácháni tohoto zločinu, společně s dalšími osobami," pokračuje prohlášení rady.

Policisté dohlížejí na demonstraci v kazašském městě Almaty, 5. ledna 2022.
Protesty v Kazachstánu? Země je bohatá, lidé chudí a frustrovaní, říká odborník

Masimov velel tajné službě od září roku 2016 a funkce byl zbaven tento týden po vypuknutí protestů. Zastával rovněž funkci premiéra v letech 2007 až 2012 a 2014 až 2016. Úřady nezveřejnily jména dalších zatčených.

Expremiér je podle pozorovatelů blízkým spojencem bývalého dlouholetého prezidenta Nursultana Nazarbajeva. Ten odstoupil z funkce nečekaně v roce 2019, zachoval si však v zemi významný vliv. Předsedal například bezpečnostní radě státu, odkud jej však v úterý odvolal nynější prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podle některých pozorovatelů se tak zdá, že se nynější hlava státu snaží odstranit Nazarbajeva a jeho spojence z čelných pozicích ve vládě, armádě a tajných službách.

Tokajev dnes podle agentury TASS vyhlásil na 10. ledna národní smutek za oběti nepokojů. Ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že při nich zahynulo 26 demonstrantů a 18 členů bezpečnostních složek. Některá média před tím psala o desítkách mrtvých a stovkách zraněných. Izraelské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že v Almaty byl v pátek zastřelen 22letý Izraelec, který v zemi pobýval několik let.

Desítky mrtvých a stovky zraněných

Protesty v Kazachstánu, označované za nejhorší za tři dekády nezávislosti této bývalé sovětské republiky, vypukly v neděli ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na zkapalněný ropný plyn (LPG), jehož ceny se pak dvojnásobily.

 Tokajev v pátek povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji a prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy. Do země mezitím dorazily na prezidentovu žádost jednotky zemí Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s ruskými výsadkáři, kteří mají pomoci i s ochranou strategických budov.

Vojáci v kazašském Almaty střílejí do demonstrantů
Krvavé nepokoje v Kazachstánu: Policistům uřízli hlavy, vojáci stříleli do davu

Tokajev v pátek povolil bezpečnostním složkám střílet do demonstrantů bez varování ostrými náboji a zároveň prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky protestů, které označil za teroristy. Do země mezitím dorazily na prezidentovu žádost jednotky zemí postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v čele s ruskými výsadkáři, kteří mají pomoci s utišením protestů a ochranou strategických budov.

Podle agentury Reuters se dnes v Almaty znovu otevřely některé obchody a čerpací stanice. V ulicích stále hlídkují ozbrojení příslušníci bezpečnostních složek a občas je slyšet střelba. Zástupce starosty řekl agentuře RIA Novosti, že se město dál snaží zbavit "skupin teroristů a banditů" a že by lidé měli zůstávat doma.

Dlouhý telefonát s Putinem

Kazachstánský prezident dnes podle Kremlu vedl dlouhý telefonický rozhovor s Putinem a oba lídři si vyměnili názory na to, jakým způsobem nejlépe utišit nepokoje ve středoasijské zemi. Tokajev řekl Putinovi, že se situace v Kazachstánu uklidňuje a poděkoval mu za vyslání vojáků zemí ODKB.

Při krvavých demonstracích v Kazachstánu zemřelo třináct policistů.
Nepokoje v Kazachstánu: Vojáci mohou střílet bez varování, v ulicích leží mrtví

Putin podle Kremlu vyjádřil souhlas s Tokajevovým návrhem na uspořádání videokonference lídrů ODKB v příštích dnech, na níž by se hovořilo o tom, jak znovu nastolit pořádek v Kazachstánu.

USA dnes oznámily, že umožní zaměstnancům, kteří nejsou nezbytní pro chod generálního konzulátu v Almaty, opustit město.