O tom, že Německo zřejmě označí příhraniční regiony v České republice jako oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací řekl dnes listu Süddeutsche Zeitung německý ministr vnitra Horst Seehofer s tím, že je možné očekávat obnovení hraničních kontrol. Trojice bavorských okresů kvůli složité epidemické situaci v Česku již odedneška uplatňuje přísnější podmínky pro české pendlery a zostření režimu oznámilo také Sasko. Po českých přeshraničních pracovnících chce vyžadovat testy zřejmě každý den.

"Svobodný stát Bavorsko a Svobodný stát Sasko dnes požádaly spolkovou vládu, aby označila (rakouské) Tyrolsko a příhraniční regiony Česka za oblast s mutacemi a umožnila stálé hraniční kontroly," řekl Seehofer. Kancléřka Angela Merkelová s tím podle něj souhlasí. O zařazení českých regionů na nejkritičtější německý seznam otevřeně hovořil bavorský premiér Markus Söder. Jasno může být již dnes, zpřísnění režimu pak lze očekávat od neděle.

Antigenní testování na covid-19.
Britská mutace může pandemii v Česku zhoršit. Co už o ní víme a nevíme

Saský premiér Michael Kretschmer dnes prohlásil, že vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Česku a tamnímu výskytu nakažlivější britské mutace musí Sasko zpřísnit podmínky pro české pendlery. 

Výjimku chce udělit jen těm, kteří dojíždí za prací do nemocnic a pečovatelských domovů a kteří pracují v zemědělství, především v živočišné výrobě. "Další výjimky nebudou možné," zdůraznil Kretschmer.

Už ode dneška platí omezení pro české pendlery v bavorských příhraničních okresech Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab. Češi mohou jet do práce jen přímou cestou a bez zastavení, poté se musí ihned vrátit do Česka.

Čeští pendleři doposud v Sasku potřebují dva testy týdně, v Bavorsku se musí testovat každých 48 hodin.

Söder prohlásil, že chce, aby Německo označilo české pohraničí za oblast s vysokou mírou výskytu mutací. To by podle premiéra znamenalo, že do Německa by již z Česka nikdo nemohl vstoupit bez negativního testu, což by ještě více posílilo epidemickou bezpečnost Bavorska.

Snížení míry infekce

Německu se v posledních týdnech podařilo výrazně míru infekce snížit. Nyní podle Institutu Roberta Kocha (RKI) vykazuje 64 nových případů na 100 tisíc obyvatel během sedmidenního období. Naopak v Česku tato hodnota roste a podle portálu corona-in-zahlen.de činí aktuálně 483 případů.

Zatímco v průměru se Německu boj proti koronaviru daří, některé okresy hraničící s Českem stále nemohou vysoká infekční čísla srazit. Příkladem je zmíněný bavorský okres Tirschenreuth, který je se sedmidenní incidencí 333 nejhorší v celém Německu.

Söder již ve středu varoval, že pokud Česko nebude schopné prodloužit svá nouzová opatření, tak se musí stát oblastí s mutacemi. "A bude třeba mluvit o uzavření hranice," řekl v televizi RTL.

Česká vláda dnes rozhodla o uzavření tří okresů. Cheb a Sokolov sousední se Saskem, Cheb navíc ještě s Bavorskem. Saský premiér zopakoval, že českému ministerskému předsedovi Andreji Babišovi opět nabídl pomoc a že ho vývoj v sousední zemi mrzí.

Zachování otevřených hranic s Německem závisí na Česku, říká velvyslanec

Obavy z možného uzavření hranic mezitím vyslovilo německé sdružení automobilového průmyslu VDA, které varovalo automobilový průmysl je závislý na každodenním zásobování továren nejen v Česku či na Slovensku, ale také v řadě východoevropských zemích. VDA proto navrhuje zachovat zásobování pravidelným testováním řidičů a jejich vstupní registrací při překračování hranic.

Německo od 24. ledna považuje Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, do té doby ho označovalo "jen" jako rizikovou. Důvodem je vysoká míra infekce v zemi. Zpřísněné hodnocení znamená, že do Německa lze cestovat jen s negativním koronavirovým testem, po příjezdu je povinná karanténa. Výjimku z karantény mají pendleři.

Zda Česko nebo některé jeho regiony označí Německo za oblastí s výskytem mutací, může být známo již dnes. Rozhodnutí činí grémium ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí, změny na seznamu pak oznamuje Institut Roberta Kocha. Z evropských zemí za oblast s mutacemi Německo nyní považuje Británii, Irsko a Portugalsko.