Americká administrativa se zřejmě marně snaží předběžným soudním příkazem zabránit vydání knihy Johna Boltona. Bolton v ní popisuje dobu, kdy půldruhého roku na počátku Trumpova prezidentství v klíčové funkci „poradce pro národní bezpečnost“.

Policisté v  New Yorku zatýkají muže během protestů proti policejnímu násilí
Brutalita vůči černochům? S policií se zachází nespravedlivě, prohlásil Trump

Snaha Donalda Trumpa a jeho lidí zabránit tomu, aby se informace z knihy objevily jen půl roku před volbami na veřejnosti, je však zřejmě marná. Vydavatelství už statisíce exemplářů rozeslalo do knihkupectví po celých Spojených státech a text knihy byl rozeslán nejvýznamnějším americkým médiím.

Ta už nyní publikují nejzajímavější ukázky z knihy. Jsou to hlavně různé ukázky Trumpových malých znalostí světové politiky. Bolton například uvádí, že Trump netušil, že Velká Británie má vlastní jaderné zbraně.

Vedle toho kniha obsahuje pro Trumpa velmi nepříjemné pasáže, které se týkají vztahů s Čínou. „Trump pak k mému ohromení stočil konverzaci k nadcházejícím prezidentským volbám v USA, odkazoval na ekonomické možnosti Číny a naléhal na Si, aby zajistil, že vyhraje,“ píše Bolton o setkání Trumpa a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Americký prezident podle Boltona jasně naznačil, že Peking by mu mohl pomoci navyšováním dovozu amerických zemědělských produktů, což by mu zvýšilo popularitu v převážně farmářských státech USA.

„Trumpovy konverzace se Si odrážely nejen nesrozumitelnost jeho obchodní politiky, ale také sloučení osobních politických zájmů a amerických národních zájmů v Trumpově mysli,“ uvádí Bolton.

Útok z jiné strany

To je velmi vážné obvinění, protože Trump už byl vyšetřován kvůli pomoci cizí mocnosti, putinovského Ruska, při předchozích volbách.

Prezident Donald Trump na zahradě Bílého domu po podpisu exekutivního nařízení, jehož cílem je posílení profesních standardů u policie.
Reakce na protesty. Trump navrhuje posílení standardů u policie

Prezidentovi nakloněná televize Fox News cituje vyjádření Boltona, který uvádí, že „Trump není schopen prezidentský úřad vykonávat“. Boltonova kritika se od jiných knih popisujících negativně Trumpovo prezidentství liší tím, že se rozhodně nejedná o příznivce demokratické opozice, ale naopak tvrdé pravice.