Starosta Benoit Payan uvedl, že neštěstí si vyžádalo nejméně pět zraněných a zřejmě také oběti na životech. Podle něj je zřícení pětiposchoďové budovy pravděpodobně důsledkem výbuchu, jehož příčiny nejsou dosud známy. V sutinách se nacházejí s jistotou čtyři lidé a „zhruba deset by jich tam mohlo být“, řekl ministr vnitra Gérald Darmanin, který přijel na místo neštěstí.

„Osm lidí neodpovídá,“ sdělila k večeru marseillská prokurátorka Laurensová. Podle ní se jedná o lidi, kteří žili v zřícené budově. Nehlásí se také jedna další osoba ze sousedství. Podle prokurátorky zatím nejsou jasné příčiny výbuchu a poškození domu. „Vzhledem k nebezpečí se soudní znalec ještě nemohl dostavit na místo, protože situace není v současnosti stabilizovaná,“ dodala prokurátorka na tiskové konferenci kolem 18:00 SELČ.

Podle ní je jednou z vyšetřovacích tezí únik plynu. Záběry z bezpečnostních kamer podle ní ukázaly, že exploze byla „extrémně silná“.

Požár v Banské Štiavnici, 18. března 2023
Požár v Banské Štiavnici: Obnova klenotu Slovenska potrvá roky, pomohou i Češi

„Máme tam 105 hasičů a 38 kusů techniky,“ prohlásil odpoledne velitel zásahu. Večer televizi BFM-TV řekl, že psi „zahájili aktivní fázi hledání“ pohřešovaných, a to zatím bez výsledku. Podle představitele civilní ochrany Arnauda Wilma aktivita ohně odpoledne postupně slábla, což by mělo hasičům umožnit prohledání trosek za pomocí robotů.

Podle velitele zásahu bude pátrání pokračovat i v noci.

Evakuováno bylo na 40 budov v sousedství, které muselo opustit na 190 lidí, informovalo ministerstvo pro záležitosti bydlení.

Starosta: Musíme být připraveni na oběti

Podle vyjádření starosty Payana z nedělního rána bylo „nesmírně obtížné“ dostat požár pod kontrolu. Hasiči podle něj posuzovali nejlepší způsob, jak plameny uhasit, protože uvnitř stále mohou být živí lidé.

Rakouské Alpy. Ilustrační snímek
Čech a Slovenka se v rakouských Alpách zřítili z hory. Padali 70 metrů

„Musíme být připraveni na oběti této strašné tragédie,“ řekl Payan s tím, že pět lidí bylo zraněno v sousedních budovách, které se částečně rovněž zřítily. Ulice v okolí byly uzavřeny. K večeru starosta řekl, že naděje nalézt někoho živého pod sutinami je malá.

Dům ve staré čtvrti v centru Marseille se zřítil krátce před 01:00.

V listopadu 2018 si zřícení dvou budov v jiné části Marseille vyžádalo osm mrtvých.