„Můžeme jen odhadovat, ale řekl bych, že se bude jednat 
o více než tisíc případů. Vracíme se k asi pětaosmdesáti procentům věcí, které jsme za poslední roky udělali," konstatoval předseda Okresního soudu v Kutné Hoře Petr Franc.

Podle jeho slov se bude jednat zejména o podmínečné tresty, obecně prospěšné práce, domácí vězení.

„O propuštění vězňů rozhodne příslušný soud v místě věznice. My rozhodujeme nepodmíněné tresty pouze v případech, kdy aktuálně nejsou ve výkonu trestu," doplnil předseda kutnohorského okresního soudu.

Amnestijní rozhodování přitom nebude nic jednoduchého a pro soud bude představovat poměrně velkou zátěž. Soudce čeká prostudování každého jednotlivého spisu.

„U spousty věcí je rozsudek tím nejzásadnějším, podle čeho budeme rozhodovat, nicméně je tam spousta dalších podmínek a my musíme zkoumat, jestli jsou splněny všechny podmínky amnestie," poznamenal Petr Franc s tím, že ačkoliv se jedná o výraznou zátěž, neočekává, že by byla narušena běžná soudní agenda.

„Myslím, že soudní líčení nebudou odložena. Zásadním způsobem to nezpomalí vyřizování běžných věcí," dodal kutnohorský soudce.
Většina potrestaných by se o případném omilostnění měla dozvědět v řádu týdnů. Rychleji pracují nyní jen soudy, které propouští vězně ve výkonu trestu.