Ve všech třech volebních místnostech zaznamenali úspěch nezávislí kandidáti. V Bernardově to ostatně bylo zřejmé už předem: o přízeň voličů se tam ucházela dvě jejich sdružení, Za Bernardov fair play se čtyřmi jmény na kandidátce a Za přátelský Bernardov s pěti osobnostmi, a samostatně kandidující pilot dopravního letadla Boeing 737 Bohuslav Kolínský.

Mimochodem – vedle „tradičních“ profesí, jakými jsou třeba ředitelka školky, učitel, logistička, laborantka, montér či mechanici nechyběli mezi kandidátky ani maminka na mateřské dovolené či plochodrážní jezdec (Václav Milík mladší, jenž se v roce 2017 proslavil jako první český vítěz Zlaté přilby po 21 letech fanouškovského půstu).

Jaroslav Pospíšil na mezinárodní soutěži v roce 1967.
Pohlednice z minulosti: Bernardovští mistři v orbě

K výsledkům voleb lze konstatovat, že do obecního zastupitelstva nikdo nedojel ani nedoletěl. Pětici mandátů si rozdělila sdružení nezávislých v poměru 3:2. „Přátelský Bernardov“ zastupují maminka na mateřské Nikola Sobkěvičová (31), ředitelka mateřské školy Libuše Loužilová (62) a učitel na základní škole Jan Pavel (44); své „fair play“ plány se budou snažit prosazovat chladírenský mechanik Petr Křelina (29) a zdravotní laborantka Petra Jirásková (30).

Ze 154 voličů se jich k urně dostavila polovina, 79 – volební účast tedy dosáhla 51,30 procenta.

Žehušičtí rodáci si dali dostaveníčko na výročí 300 let školství v obci.
Z ARCHIVU: Žehušice byly a jsou jejich domovem. Na oslavu se sjeli rodáci