Přírodní rezervace Velká a Malá Olšina byla v roce 1982 vyhlášena na pomezí okresů Havlíčkův Brod a Kutná Hora. Důvodem jejího vytvoření byl starý olšový porost s hojným výskytem bledule jarní. Rezervace má plochu téměř 40 hektarů. Právě v těchto dnech kvete bohatá populace bledulí v zachovalých společenstvech olšin, obklopených monokulturními porosty smrčin Chraňbožského lesa.

Bledule je jedna z prvních na jaře kvetoucích rostlin. Lze ji velmi dobře poznat podle velkého zvonkovitého bílého květu. Okvětní lísky zdobí žluté skvrnky, které jsou umístěny na okraji každého z nich. Květ je umístěn na bezlistém stvolu a vyrůstá z paždí toulce. Kolem něj vyrůstá několik úzkých sytě zelených listů s výraznou souběžnou žilnatinou. Plodem je třípouzdrá tobolka se semeny. Celá rostlina pak vyrůstá z podzemní cibule, do které se po odkvětu ukládají veškeré živiny. Kvete od února do dubna. Málokdo ví, že bledulky jsou, stejně jako sněženky, jedovaté. Jejich cibule obsahují jedovaté alkaloidy. Po požití cibulky byste mohli utrpět lehkou otravu projevující se zvracením, průjmem, silným sliněním a celkovou únavou.

Výlet do Chraňbožského lesa je velký zážitek, lokality takového rozsahu a významu se v České republice nechají spočítat na prstech jedné ruky. Při dech beroucím až pohádkovém pohledu nezapomeňme, že bledule jsou chráněným druhem a při přenesení na zahrádku se neujmou, na rozdíl od vyšlechtěných kultivarů, zakoupených v zahradnictví.

Zdroj: Youtube
Klubem Česká 1 duněly písně od Motörhead.
OBRAZEM: Klubem Česká 1 duněly písně od Motörhead
Sedlecké pouti přálo na Bílou sobotu počasí alespoň dopoledne
Sedlecké pouti přálo na Bílou sobotu počasí alespoň dopoledne