Na Island prozatím odjel pozemní personál a přípravný tým. Piloti se svými stroji a další vojáci je budou následovat ve čtvrtek odpoledne. Stíhačky doprovodí tankovací letadlo KC-767.

Již minulý pátek však na základnu Keflavík dorazili první Češi, kteří měli připravit vše potřebné pro nadcházející misi. Včera armádní Airbus A-319 za nimi na ostrov dopravil dalších 39 mužů.

Původní plán mise počítal s operační dobou kolem pěti týdnů, došlo však ke změně. Na žádost Severoatlantické aliance byla mise prodloužena na týdnů devět. NATO je znepokojeno nárůstem aktivity ruských vzdušných sil v blízkosti Islandu.

S prodloužením souhlasily i obě parlamentní komory a to i přesto, že bude znamenat téměř třetinový nárůst nákladů. Devět týdnů ochrany islandského vzdušného prostoru tak českou pokladnu vyjde na 33,2 milionu korun, což je asi o 11,3 milionu více než bylo plánováno na misi pětitýdenní. Island nemá vlastní armádu, a proto jej budou chránit čeští letci. Ti dříve působili také nad Pobaltím, kde získali bohaté zkušenosti.