VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hub jsou stále plné lesy. Víme, jak je správně zpracovat.

STŘEDNÍ ČECHY - Jak správně zmrazit. Houby před uložením do mrazničky tepelně upravíme. Houby očistíme, pokrájíme a krátce povaříme v menším množství vody. Potom je scedíme, necháme důkladně okapat a vychladnout. Potom je uložíme do plastového sáčku nebo vaničky a necháme zamrazit.

9.10.2007
SDÍLEJ:

Rostou, rostou...Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Jak správně sušit

Houby určené k sušení musí být zdravé, nečervivé a očištěné pouze vlhkou utěrkou, nikdy ne omyté ve vodě. Nakrájíme je na plátky dva až čtyři milimetry silné a rozložíme na pletivo nebo síť. Houby se nesmějí dotýkat ani překrývat, aby vzduch k nim měl přístup ze všech stran. Jsou dostatečně usušené tehdy, pokud chrastí. Nesmějí se však přesušit, protože pak se lámou a drobí. Při sušení dbejte na to, aby prostředí bylo čisté, chraňte houby před vlhkem a prachem. Optimální doba sušení je dva až tři dny.

Dobré jsou i nakládané

Dobře očištěné houby pokrájíme na stejně velké kousky a vaříme je asi pět minut. Potom je na sítku propláchneme studenou vodou. Rychlé zchlazení je velice důležité, rozhodně houby nenecháme pouze vychladnout. Teprve potom je můžeme plnit do skla, případně je kombinovat s různými zeleninami. Jednotlivé sklenice ovšem neplníme až po okraj, v každé by mělo zůstat volných dvacet až třicet procent objemu pro nálev.

Chuťovka navíc: Houbové karbanátky

500 g hub, olej, 3 žloutky, 80 g strouhanky, 1 rohlík, kysaná smetana, mléko, 1 cibule, grilovací koření, mletý pepř, kmín, sůl
Očištěné houby nakrájíme na kousky, posypeme drceným kmínem, osolíme a podusíme na oleji. Přidáme osmaženou cibuli, žloutky, rohlík namočený v mléce a koření. Vše dohromady důkladně promícháme, chvíli podusíme, odstavíme a přilijeme smetanu. Ze směsi utvoříme karbanátky, které obalime strouhankou a osmažíme na oleji.

9.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ: Smuteční obřady na Kutnohorsku

Ilustrační foto.

Martin Suchánek: Prioritou je stabilita cen energií a kvalita dodávaných služeb

Na otázky čtenářů bude ve středu odpovídat předseda OFS Dušan Roubíček

Kutná Hora - Podzimní část fotbalové sezony na okrese Kutná Hora končí. Na otázky čtenářů Kutnohorského deníku tak bude online odpovídat předseda Okresního fotbalového svazu v Kutné Hoře Dušan Roubíček. Rozhovor se uskuteční ve středu od 18 hodin.

KRÁTCE: V Dačického domě zahájí další výstavu

Kutnohorsko - Přečtěte si krátké zprávy z regionu.

Dolovnou letos rybáři odpískali

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Kutnohorští rybáři pořádali čtvrt století v kulturním domě Lorec každoročně ples s názvem Rybářská dolovná. Konal se většinou na konci listopadu. Tomu je ale nyní konec.

Proč byli odvoláni jednatelé městských společností?

Kutná Hora - O současné situaci na kutnohorské radnici toho bylo za posledních pár dní napsáno víc, než dost. Změny, které se zde v krátkém časovém horizontu odehrály, nezažijí jiné radnice mnohdy za celé volební období. Zatímco rozpadlá koalice si s řešením nastalé situace dává na čas, v městských společnostech v důsledku odvolaných jednatelů postupně vyplývají na povrch další skutečnosti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT