ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Své o tom vědí obyvatelé obce Černíny, do jejíhož katastru spadá rekreační oblast Vidlák a která je přechodným domovem řady Kutnohořanů a Kolíňanů. Po posledním víkendu tam zůstaly přeplněné kontejnery a spousta nepořádku kolem nich.

„Byl pěkný víkend, Vidlák byl úplně plný. Nepořádek od kontejnerů létal všude. Ani trochu se mi to nelíbí, přitom je tak jednoduché tomu zamezit,“ uvedl jeden z černínských obyvatel, jehož identitu Deník zná, přál si však zůstat v anonymitě.

Ilustrační foto.
Možnost udělování pokut za porušování opatření kvůli epidemii strážníci vítají

Stačilo by přitom podle něj málo: kontejnerová státní ohradit a nainstalovat k nim fotopast. „Možná by si to pak lidé rozmysleli,když by pár z nich dostalo pokutu. Odpad totiž dávají nejen do kontejnerů, ale i mimo ně. A to už je kvalifikováno jako zakázaná skládka a může být pokutováno až pěti sty korunami. Ke kontejnerům dávají nejenom pytle s odpadem, ale také třeba matrace a další nepotřebné věci,“ popsal zdroj Deníku.

Navíc prý chataři podle něj místním prodražují poplatek za odpady, kvůli tomu, že má svozová firma s odvážením více práce. Scénář je prý vždy stejný: první várka odpadu ke kontejnerům míří, když přijedou chataři v sobotu na letní byt, druhá pak v neděli odpoledne, když ho opouštějí. „Pytle s nepořádkem si vozí už z domova, další pak přibude po úklidu chaty. Kolikrát je to u suť a věci, které ke kontejnerům vůbec nepatří,“ řekl.

Jenže podle starosty Černín Miroslava Kyzoura nelze jednoznačně říci, že nepořádek a nadměrný odpad produkují jen chataři. „To určitě ne. Žádnou jistotu, že to dělají jen chataři nemáme. Kolikrát jsem řešil udání a pak to nebyla pravda. Stává se poměrně často, že kolem projíždí úplně někdo cizí, zastaví, u kontejnerů vyhodí pytle a nepořádek a jede dál,“ popsal starosta.

Sám ale připustil, že nadměrný nepořádek kolem kontejnerových stání obec trápí. „Kontejnery máme na dvanácti místech, je těžké to uhlídat a nemůžeme s tím dělat prakticky nic. To bychom museli někoho chytit při činu nebo mít obecní policii, která by to hlídala,“ vysvětlil Kyzour.

Rozkvetlé žluté krokusy na louce u Hlízova.
V místě setkávání na louce u Hlízova rozkvetly žluté krokusy

Do úklidu se tak často zapojují místní pracovníci. „Jsme ale malá obec na velkém území, máme sedm částí. Naši lidi to obejdou, posbírají nepořádek a za dva dny mohou jít znovu. Úklid nás tak stojí peníze navíc,“ uzavřel starosta Černín.

V obci bylo naplánováno setkání po jednotlivých částech včetně chatařů a chalupářů, na kterém se mělo probírat právě nakládání s odpady a také čističky odpadních vod ve Zdeslavicích a Hetlíně. Kvůli současným omezením ale bylo zrušeno, jakmile to ale situace umožní, plánuje ho vedení obce uskutečnit.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník