Boční prostory sálu se změnily v jakousi provizorní převlékárnu a „úpravnu".

Pohybuji se zde „v zákulisí", kde je mým úkolem zjistit něco blíže o samotných přípravách tanečníků na vystoupení.

Jak je to s tvorbou šatů?

Věděli jste třeba, že šaty si soutěžící vymýšlejí sami?

„Ano, šaty si navrhujeme víceméně sami. Máme na to švadleny, které nám šaty podle našich představ ušijí. My jim dodáme látku. Někdy nám s vytvářením šatů pomáhají naši vedoucí," vysvětlila mi Tereza Blážková.

Kde berou dívky v případě šatů inspiraci? „Sledujeme třeba oblečení tanečníků ze zahraničí," dodala další z tanečnic Daniela Valjentová, která pochází až z Ústí nad Labem.

Že šaty jsou opravdu nádherné, netřeba zdůrazňovat. Právě probíhá soutěž v latinskoamerických tancích, takže šaty jsou krátké, lehké, povlávají za svými majitelkami. „Hlavně vám nesmí nic koukat. Ani prsa, ani pozadí," směje se Tereza Valjentová.

Namítám, že šaty na latinu jsou přece dosti krátké a odvážné a je to určitě jeden z důvodů, proč muži na tanečnice tak rádi koukají. „To sice ano, s dlouhými šaty by latina tančit nešla, ale i tak nám nic nekouká," dodala Valjentová.
Samozřejmě i tanečníci sami si navrhují své oblečení. Na standardní tance jsou části oblečení předepsané. „Tam musíte mít samozřejmě košili, límeček, vestu, motýlka a frak," upřesnil mi zákonitosti složení pánského oděvu tanečník Pavel Zuska, který dorazil z Prahy.

Na latinu pánům postačí kalhoty a zdobená rozhalená košile.

Uhlířskojanovická parketa přípravy 2.2.2013

Líčení? Udělej si sám

Co upoutá ihned po šatech, je dosti výrazné líčení slečen. Navíc všichni tanečníci – muži i ženy – jsou tak krásně hnědí a opálení. Jelikož patřím mezi lidi, co se opálí jen při opravdu dosti slunečném počasí, zajímám se, zda opálení pochází třeba ze solária. „To ne, to bych tam musela ležet každý den," směje se Daniela Valjentová.

„Já vám ukážu, jak to s tím naším opálením je," dodává její taneční partner Ondřej Liška a vyhrnuje rukáv košile. Ačkoliv jinak je vše vykukující z košile krásně hnědé, pod rukávem se ukrývá kůže v odstínu té mojí.
Tanečníci používají speciální přípravek, kterým se (především u latiny) pro zvýšení efektu „nahnědí". Nevýhodou je, že samozřejmě přípravek špiní oblečení.

Co se týká líčení, to je velmi výrazné. „Na latinu bývá výrazné, na standardní tance umírněnější," popsala mi praktiky Tereza Blážková. Takže kouřové líčení, tmavé linky, třpytky, hodně tvářenky a dokonce i nalepovací řasy. Voděodolný make-up je základ, jinak by se líčení při tancování potem rozpilo.

Tajemství kufříku

Líčení je krásně a precizně provedeno. Čeká mě ale šok: dívky si líčení obstarávají zcela samy, většinou s ním již ráno na soutěž přijely.

„Chodit ke kosmetičce není kdy a není čas, musíme prostě samy," vysvětlila Tatiana Dorina. Ještě před svým odjezdem mi ukázala svůj kosmetický „kufřík".

Proti tomu mému je to pořádný rozkládací kufr, který ukrývá nejrůznější malovánka. Arzenál je to opravdu úctyhodný, jeho bohatství by mohla leckterá žena závidět.

Uhlířskojanovická parketa přípravy 2.2.2013

O složitosti účesů

Za mnohé z účesů by se nemusela stydět leckterá maturantka na svém maturitním plese, jsou opravdu velkolepé.

„Popravdě, ozdoby většinou nakupuji u Vietnamců, nic složitého. A češu se sama. Udělat drdol není problém, člověk získá časem už takový grif. Tohle třeba je příčesek," popisuje mi s úsměvem svůj složitý účes Lenka Pařízková. A že je co obdivovat: blond vlasy má stažené do drdolu, patku do čela tvoří příčesek, zdobený lesklými kamínky. Některé prameny má upravené do jakýchsi mašliček. I ostatní tanečnice mají vlasy svázané a zdobené kamínky, čelenkami nebo květinami. Takže opět platí: udělej si sám.

Nemohu si nevšimnout tanečnice, která po každém vystoupení přibíhá a svůj drdol doslova „zabetonuje" množstvím laku.

Uhlířskojanovická parketa přípravy 2.2.2013

Délka přípravy? 
U žen dvě hodiny

Pánové to mají s účesem jednodušší. „Mně příprava celkem zabere tak půl hodiny. Musím se nahnědit, upravit obličej, trošku toho make-upu a hlavně si udělat vlasy," popsal svoje krášlicí procedury Ondřej Liška. A co, že si tanečníci dělají s vlasy? Mít je hezky sčesané obnáší tužidlo nebo gel, spousty laku a hezky uhladit hřebenem.

Mají to přeci jen jednodušší proti svým partnerkám – všechny uvedly, že přípravy jim zaberou dvě hodiny.
Popravdě – tanečníci to opravdu nemají lehké.

Více fotografií z této akce naleznete v naší bohaté fotogalerii.