„Městská rada schválila zahájení zadávacího řízení na stavební práce projektu Stezka pro chodce a cyklisty Sedlec – Kaňk,“ informoval na tiskové konferenci starosta Kutné Hory Josef Viktora. Podle něj je chodník z Kaňku do Sedlce pro kutnohorské zastupitele nadále prioritou.

„Buď to bude chodník, nebo stezka pro chodce a cyklisty. Pokud se podaří získat dotaci z evropských fondů, pak půjde o cyklostezku. Pokud dotaci nezískáme, zaplatíme to z městské kasy. V rozpočtu na to máme vyčleněno 7,5 milionu korun. V tom případě už by to ale nebyla stezka pro chodce a cyklisty, ale jenom chodník Sedlec – Kaňk. V každém případě ale chceme, aby to bylo ještě letos,“ doplnil Josef Viktora.

Jenže podle opozičního zastupitele Karla Koubského ml. (Šance pro Kutnou Horu) je situace kolem plánovaného chodníku trochu jiná. „Před čtrnácti dny jsem si od Odboru investic vyžádal harmonogram realizace stavby. Byl jsem nepříjemně překvapený, protože podle plánu investic stavba chodníku na Kaňk nezačne dříve než ve třetím čtvrtletí tohoto roku a dokončena by měla být někdy v druhé polovině roku 2019. Okamžitě jsem tuto informaci poslal panu starostovi, radním a všem zastupitelům,“ uvedl Karl Koubský ml.

Bledule bohatě kvetou kousek od Zbýšova.
Bledule bohatě kvetou kousek od Zbýšova

V emailu adresovaném starostovi města, radním a zastupitelům připomněl, že v loni v červnu se zastupitelé na jednání shodli na tom, že tento projekt má mít nejvyšší prioritu.

„Ano, sklízíme neblahé plody špatného řízení města v posledních třech letech, ale už je na čase prosadit změny a dělat to lépe. Budu žádat zodpovědné činitele o nápravu a věřím, že mezi Sedlcem a Kaňkem budeme moci bezpečně projít po novém chodníku ještě v tomto roce,“ doplnil Koubský ml. Situace se přitom už jednou zkomplikovala. Stavba chodníku na Kaňk byla původně naplánována na rok 2017 a to včetně financování. V červnu loňského roku se naprostá většina zastupitelů shodla na tom, že se má chodník Sedlec – Kaňk začít stavět bezodkladně, bez ohledu na možnost získání dotace, a vyčlenili na to 7,5 milionu korun.

V září téhož roku už ale byla situace jiná. Původně vyčleněné finanční prostředky na chodník, který má spojit Kaňk se Sedlecem, byly přesunuty na jinou investiční akci, a sice na rekonstrukci ulice Na Náměti. Zvedla se tehdy vůči tomu vlna nevole a to jak mezi členy osadního výboru Kaňk, tak mnohými zastupiteli. Vadilo jim hlavně to, že bylitakříkajíc postaveni před „hotovou věc“ s tím, že chodník nebude a peníze na něj se použijí jinde. Přesto se ale v září shodli na tom, že i když se s budováním chodníku v roce 2017 nezačne, zůstane hlavní prioritou v investicích města a měl by být postavený nejpozději v roce 2018.

Lidé dorazili k předčasným volbám.
V Pískové Lhotě volili nové zastupitelstvo