„Hlavním úkolem bylo plánování a realizace komplexních misí inspirovaných skutečnými situacemi v zahraničních operacích. Kromě stíhačů se zapojilo také vrtulníkové letectvo, předsunutí letečtí návodčí a alianční letoun včasné výstrahy a varování AWACS,“ vysvětlil řídící cvičení plukovník Jaroslav Míka.

Za Vzdušné síly Armády ČR se do cvičení zapojily letouny JAS-39 Gripen, L-159 ALCA a L-39 Albatros z čáslavské základny, dále vrtulníky Mil Mi-24/35 a Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou. Spojené státy americké do České republiky vyslaly celkem 7 strojů F-16 Fighting Falcon a dva tankery KC-135.

Sedmadvacáté Královské stříbření Kutné Hory.
Počasí Stříbření nepřálo, lidé ale nakonec přišli

Schopnost přijmout zahraniční jednotky je jedním z úkolů čáslavské základny.

„Sky Avenger 2018 je zářným příkladem hodnotného výcviku prospěšného pro všechny zúčastněné. Všichni cvičící měli možnost zlepšit své dovednosti, vyměnit si poznatky a zkušenosti a to nejen ve vzduchu, ale také na zemi,“ řekl velitel 21. základny taktického letectva Čáslav plukovník Petr Tománek a dodal: „Věřím, že spolupráce s Nebraskou a Texaskou národní gardou bude trvat i nadále“.

Piloti Texaské národní gardy odlétli se stroji F-16 na svoji mateřskou základnu v pátek 29. června v dopoledních hodinách, transport osob a materiálu je pak plánován na sobotu 30. června a to opětovně s využitím letounů KC-135 Stratotanker, C-130 Hercules a C-17 Globemaster.

Kutnohorský bojovník Daniel Brunclík prohrál v O2 aréně zápas MMA na galavečeru XFN po uškrcení trianglem.
Brunclík prohrál s Beránkem v prvním kole