Na nejvyšší post nakonec nedosáhl, přesto ale uspěl. Dostal se do finálové čtveřice a jako jeden ze čtyř největších krasavců tohoto roku tak bude brzy reprezentovat Českou republiku v zahraničí.

David Šváb na galavečeru v Náchodě soutěžil s číslem jedna, i tak si musel počkat ze všech čtyř superfinalistů na své vyhlášení nejdéle. Dlouhé vteřiny nejistoty v něm podle jeho vlastního vyprávění vyvolávaly smíšené pocity. Na jedné straně bylo neodbytné tušení, že by to mohlo vyjít. Na druhé ale určitá skepse a pesimismus, že když bude na poslední volné místo v TOP 4 vyhlášen někdo jiný, půl roku dřiny, sebekázně a odříkání vyjde v niveč. „Ten druhý pocit dokonce převažoval a rozhodně ho nikomu nepřeji," přiznal David Šváb.

Nakonec ale jeho jméno zaznělo a následovaly chvíle euforie. „Vybouchla ve mně obrovská radost a překvapení. Bylo to něco úžasného, něco, co by měl zažít každý. Ten pocit, když si chcete splnit svůj sen, jdete si za ním, tvrdě dřete a najednou to vyjde, bylo to opravdu úžasné," řekl s obrovským nadšením čtvrtý nejkrásnější muž České republiky tohoto roku. Zároveň dodal, že nejen tento moment, ale celý finálový večer pro něj byl obrovským zážitkem a velikou zkušeností. „Poprvé v životě jsem vystupoval a prezentoval svoji osobu před tolika lidmi a pokud to mám zrekapitulovat, mohu říct, že sem si to neskutečně užíval," podotkl.

I když David Šváb nakonec skončil na čtvrtém místě, rozhodně se nejedná o nezdar v podobě proklínané „bramborové medaile". Od začátku bylo dáno, že nejúspěšnější soutěžící pojedou reprezentovat Českou republiku na mezinárodní soutěže. Davida Švába tak čeká cesta do exotické Dominikánské republiky na prestižní soutěž Mister Universe. Tam se vypraví příští rok v květnu a do té doby rozhodně nebude zahálet. „Teď bude následovat další rutina, boj sám se sebou a další tréninky s Petrem Richtárem. Ty budou navíc daleko tvrdší, protože se budu pod jeho vedením připravovat na mezinárodní soutěž," dodal.

Celkovým vítězem soutěže Muž roku 2015 se nakonec stal podnikatel Jakub Kraus z Liberce. Druhý skončil Tomáš Martinka z Mostu a třetí skončil Jan Vurm z nedalekých Poděbrad.